НОВИНИ

Как се предпазват спортистите от коронавируса?

предпазват спортистите коронавируса
bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 23.06.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

От това, което видяхме при заразени спортисти, болестта при тях протича доста леко, доста безсимптомно и след това се връщат на терена или игралното поле без никакви усложнения. Това заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ д-р Мариян Добрев, който се грижи за здравето на юношите от националния отбор до 19 години.

"Рискът го има, но засега данните са, че няма увреди при спортистите, при здравите организми", категоричен е д-р Добрев.

Д-р Михаил Илиев, секретар на медицинската комисия към БФС подчерта, че футболът и тенисът най-добре са отговорили на препоръките за спазване на мерките на правителството. Но посочи, че проблемите не са само в това да се спазват всички препоръки за дезинфекция.

"Проблемите идват малко от финансово естество. БФС направи един много хубав жест към професионалните клубове, които са и най-засегнати, за една много голяма и сериозна сума се направиха PCR тестове прeди започване на тренировъчния процес, извънреден преглед, който досега не е правен", каза д-р Михаил Илиев.

Той поясни, че целта е била да се обхване максимално целият контингент, който стъпва на стадиона за тренировки.

Преди всеки мач се правят бързи тестове. Всичко това струва доста средства, припомни д-р Илиев. Засега единствен случай на заразен във футбола е Томи Юрич от ЦСКА и ръководството на клуба реагира абсолютно адекватно, подчерта д-р Илиев. От Левски пък са изследвали всички контактни след мача.

Несъмнено това е необичайна ситуация, но когато футболист е селекциониран от малък за професионалист, той е трениран да се справя, поясни д-р Илиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Ангелов: Вирулентността на вируса като че ли намалява
Проф. Ангелов: Вирулентността на вируса като че ли намалява
Д-р Михаил Околийски: Още не е късно да излезем с не големи щети от COVID ситуацията
Д-р Михаил Околийски: Още не е късно да излезем с не големи щети от COVID ситуацията