НОВИНИ

Как се стигна до напрежението след жестокото убийство на Димитър в Цалапица

bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 05.08.2023
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Убийството в Цалапица се превърна в една от водещите теми на седмицата. Не само заради жестокостта, но и заради съмнения за ефективността на разследващите институции.

Убийството на Димитър Малинов от Цалапица предизвика гнева не само на близките му, но и на хора от цялата страна. Затова тази вечер там се събра национален протест.

Как се стигна дотук?

20 юли - изчезва Димитър Малинов
27 юли - полицията открива тялото на младежа
31 юли - за укривателство са арестувани двама братя

Димитър изчезна на 20 юли. Шест дни семейството му разчита на полицията, но накрая решава да потърси помощ и от медиите. Още тогава майка му призова полицията да се задейства по-бързо.

На следващия ден тялото е открито. Става ясно, че момчето е убито. Заподозрян е Рангел Бизюрев, който междувременно е избягал в Германия.

Този понеделник бяха арестувани и двама братя от селото, които са обвинени, че са помогнали на убиеца да зарови тялото. И този арест стана след протести на жители на селото, които твърдяха, че има още замесени в престъплението.

Роднини и приятели се сбогуваха с Димитър Малинов тази сутрин в Стамболийски. Опечалените и днес поставиха въпроса за законови промени в НПК. Те смятат, че когато някой е станал свидетел на престъпление и не е сигнализирал полицията трябва да бъде обвинен като съучастник.

В ареста остават близнаците Валентин и Борислав Динкови, на които им е повдигнато обвинение за лично укривателство, а не за съучастничество. Единият от братята каза пред съда, че е станал свидетел на престъплението.

"Тези, които ги водят свидетели или просто присъствали, за нас те са участници в убийството. Аз, ако съм свидетел на такова нещо, първата ми работа е да се обадя в полицията и след това да се опитам да спра убийците", заяви Пенка Димитрова.

Напрежението в Цалапица не стихва въпреки полицейските рокади след убийството на Димитър. Причината е, че началникът на районното управление в Стамболийски Ангел Керпиев не е дисциплинарно освободен от длъжност, а временно отстранен от поста.

Шефът на полицията в Стамболийски е отстранен временно от длъжност

Вчера заместник-главният секретар на МВР Живко Коцев е уверил семейството, че активно се работи по изясняване на местонахождението на предполагаемия извършител Рангел Бизюрев. Той е напуснал страната с предварително закупен билет за Германия малко след изчезването на Димитър.

"Текат процесуално-следствени действия, дори и да знаем нещо - нямаме право да изнасяме информация", каза още Пейчо Малинов, чичо на Димитър.

От МВР са предложили на близките на убития младеж специализирана психологическа помощ, а следващата седмица ще бъдат проведени срещи на полицията в селото, за да се набележат мерки за подобряване на сигурността в региона.

Вижте още в прякото включване на Мариела Хубинова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Георгиев и Георги Цонев отпаднаха от рали "Стали столици"
Николай Георгиев и Георги Цонев отпаднаха от рали "Стали столици"
Джанлуиджи Буфон започва работа в националния отбор на Италия
Джанлуиджи Буфон започва работа в националния отбор на Италия