НОВИНИ

"Европейци": Традициите по Северното Черноморие и как французойка и емигрант от САЩ избраха Шабла

bnt avatar logo
от БНТ
14:45, 05.08.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Защо французойка и емигрант от Щатите избраха да живеят край фара в Шабла и как рибарите, хората и местните власти заедно пазят традициите по северното ни Черноморие? Това ви разказваме в днешния, последен за сезона епизод на предаването "Европейци".

Целия епизод гледайте ТУК

"Да съм рибар за мен е призвание".

"Риболовът в Черно море е сезонен и не може да бъде основно средство за препитание. Европейските проекти са изключително важни за местните рибари, защото без тях, тяхното съществуване е обречено".

За да запазят пълни мрежите си, през 2010 г. създават местната рибарска група "Шабла - Каварна - Балчик". И заедно - хората, рибарите и трите общини печелят над 130 европроекта. С общо над 8 милиона лева те преобразяват местата, в които живеят, но истинската промяна започва от хората.

"Дойдох като доброволка 2006 година Тогава кметският наместник и жителите на с. Езерец организираха почистване на плажа", разказва французойката Елен Сабатини.

Тя остава в Езерец, където среща любовта. По молба на хората започва работа в читалището, което бързо ги сплотява.

"Израснахме като една група граждани и правим всякакви акции. Почистваме плажа, правим занимания за деца. Тук има характер, мястото трябва да се опази, защото имаме нужда от красота, за да сме щастливи", казва Елен.

Щастието в морето намира и Димитър Франгов, който оставя емигрантския живот в Щатите и акостира тук - подобно на десетки състезатели по подводен риболов, които всяка година се събират в Тюленово. Организатор на състезанията е морският клуб "Шабла", чиято база е създадена по програмата за морско дело и рибарство.

"Липсват достатъчно адекватни пристанища и пристанищни съоръжения. Трябва законовата рамка малко да се облекчи, специално за крайбрежния риболов. Трябва да се намери баланс, защото наистина това е култура. Културата на местните хора, на местните и рибарските общности, които трябва да се запазят", коментира Димитър.

Не се предават и намират начин да развиват бизнес - правят завод за преработка на рапани в Каварна, където работят повече от 100 души. За да остане живот край скалистите брегове по северното Черноморие.

Автори: Деница Торньова/Антон Марчев

Гледайте още от "Европейци"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед привлече Расмус Хойлунд от Аталанта
Манчестър Юнайтед привлече Расмус Хойлунд от Аталанта
Село Гела е домакин на традиционното надсвирване с гайди
Село Гела е домакин на традиционното надсвирване с гайди