НОВИНИ

След репортаж на БНТ: Ценният стенопис от пловдивска болница ще бъде запазен

bnt avatar logo
от БНТ
21:05, 04.08.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Стенописът на професор Емил Николов, който беше подготвен за заличаване при ремонт в пловдивска болница, ще бъде запазен. Оттам увериха, че са спрени всякакви строителни работи, след като БНТ сигнализира, че Пловдив е на път да се загуби поредно монументално произведение. За първи път телевизионен екип беше допуснат да види в какво състояние е стенописът.

Върху творбата вече са отбелязани със спрей местата, на които е трябвало да се отворят прозорци за бъдещото спешно отделение. Проектантите, министерството на здравеопазването, ръководството на болницата казват, че до излъчването на репортажа в "По света и у нас" не са подозирали, че в бившата столова има уникален образец на монументалното изкуство. Сега от болницата са готови да заплатят за ново проектиране, но очакват решението на министерството, което е възложител на ремонта.

"Аз смятам, че може да се препроектира, защото това е един грандомански проект, от това спешно приемно отделение болницата реално няма нужда", заяви д-р Динчо Генев – изпълнителен директор на УМБАЛ "Пловдив".

В болницата стенописът не фигурира в никакви документи. Експерти обаче разпознаха работата на проф. Емил Николов. Пред БНТ той показа скиците си от 1985 година. Художникът не разбира как творба, одобрена от комисия, в която участват най-големите пловдивски художници, е можело да бъде заличена.

"Аз първо получих объркване малко, щото викам как как ще го махнат и така поразпитах. Вие така се заинтересувахте и благодарение на това може би ще се спасят нещата", заяви проф. Емил Николов – художник.

Дали проектът ще бъде преправен или стенописът ще бъде преместен, предстои да се реши. Дотогава ремонтът е спрян.

"МЗ да си го възлага на проектанта да се взима решение, защото текат сроковете по Европейския проект", заяви Бисерка Костова – инвеститорски контрол към УМБАЛ "Пловдив".

Ремонтът на отделението трябва да приключи до края на 2023 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Мадан демонстрираха в защита на момичето от Стара Загора
Жители на Мадан демонстрираха в защита на момичето от Стара Загора
Черно море обърна Етър на "Тича" и отново оглави подреждането в Първа лига
Черно море обърна Етър на "Тича" и отново оглави подреждането в Първа лига