НОВИНИ

Ремонт в пловдивска болница може да заличи стенопис - част от културното наследство на града

bnt avatar logo
от БНТ
20:55, 29.07.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Ремонт в пловдивска болница е на път да заличи стенопис, който е част от културното наследство на града. За предстоящото посегателство сигнализира бивш служител на здравното заведение. След намеса на екипа на БНТ -Пловдив фреската е спасена. Това обаче е пореден случай, в който с лека ръка си решава съдбата на произведение на монументалното изкуство.

Стенописът е в помещение на многопрофилната болница в Пловдив, което се трансформира в Спешно отделение. Екипът ни не беше допуснат в заключената сграда, но през прозорците ясно се вижда, че фреска има. Експерти разпознаха в подписа на творбата работа на проф. Емил Николов. Той разказа, че през 80-те години стенописът е одобрен от комисия към съюза на художниците, в която участвали Георги Божилов – Слона, Димитър Киров, Йоан Левиев, Георги Бояджиев и Иван Кирков.

Проф. Емил Николов: "Комисията от най-добри големите художници на Пловдив гледаха го и го приеха... Разбира се, че трябва да бъде запазено. Аз не виждам рисунка, дето се казва, да попречи на нещо, може само да помогне. Няма земетресение, няма наводнение, не е отнесено от бомба, за какво става дума. Малки вандалщини може да се извърши, ако трябва да го махат. Това е опазване на културното наследство, и авторско право и т.н."

Реконструкцията на помещението е възложена от здравното министерство на софийско архитектурно бюро чрез обществена поръчка. Пред БНТ проектантите обясниха, че при посещението им в бившата столова, художественото произведение е било закрито от мебели и никой не ги е предупредил за съществуването му. И декларираха, че при желание от страна на болницата и министерството могат да предложат решения за неговото експониране. Остава обаче проблемът, че статутът на монументалните произведения не е законово уреден и в момента нито едно от тях не може да се счита за защитено.

"Според мен, всяка една община, на чиято територия са тези произведения, би трябвало да предприеме някакви действия, най-малкото по тяхното издирване, описване, класифициране, да не говоря вече за съхранение", каза доц. Елена Кантарева-Дечева – художник-реставратор.

Че запазването на културното наследство трябва да бъде приоритет за страната, свидетелства и случаят с унищожения стенопис на Йоан Левиев в Дома на културата в Пловдив.

"Стената просто я нямаше, те бяха изкъртили стената с фреската и изхвърлили. Фреската трябваше да бъде възстановена. Така обеща кметът. После намери по-евтин вариант - закачиха проекта, което няма нищо общо с... Какво да кажа? Простотия!", каза Рафаел Левиев – син на художника Йоан Левиев.

От Министерството на здравеопазването заявиха за БНТ, че ще се запознаят детайлно със случая и уточниха, че проектът е бил съгласуван с представител на болницата в Пловдив. Дали той е одобрил заданието, предвиждащо заличаване на фреската, е въпрос, на който очакваме отговор от лечебното заведение.

екип на БНТ-Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър се наложи над десетима от Берое за първа победа през сезона
Хебър се наложи над десетима от Берое за първа победа през сезона
Росен Барчовски след успеха над Норвегия: Нещата се получиха, а сега целият фокус е върху гостуването на Австрия
Росен Барчовски след успеха над Норвегия: Нещата се получиха, а сега целият фокус е върху гостуването на Австрия