НОВИНИ

Недоволство сред собственици на имоти в Несебър

bnt avatar logo
от БНТ
19:36, 29.07.2023
6060
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежение в Несебър. Собственици на имоти твърдят, че общината ще изгражда улица върху вече построени басейни, градинки и стълбища. Причината станала промяна на устройствения план, за който, по думите на хората, не са били информирани.

Според собствениците на близо 10 имота в местността „Кокалу“ едва преди два месеца научили, че устройствения план е променен през 2019 г. и се отнема част от техния вече застроен имот.

„Разрушава се басейнът и се отива покрай сградата и продължава вече нататък през другите места, като по плана, който е предложен, утвърден, 6 метра се взимат от оградата насам“, каза Веселин Георгиев, собственик на хотелски комплекс в Несебър.

„Това, което виждате е в границите на частния имот. Като казвам, нито метър не сме влезли в общински такъв. Абсурдно проектантско решение, с което се предвижда уширение на улица. Улица, която няма да бъде права от началото си до края, има едно уширение, стеснение, след което пак едно уширение“, каза Радост Маринкова, собственик на имот.

Недоволните собственици излязоха на протест пред общината с искане за среща с месната власт.

Стефка Василева: „Те са одобрили абсолютно всичко, имаме разрешение, те си противоречат на техните решения, за това искаме среща“.

Петър Николаев: „100 г. и 9 дни такова чудо не съм видял и сигурно няма да имам щастието да гледам“.

Таня Атанасова: „Това е абсолютно беззаконие и ние никога няма да позволим да ни се вземе от собствеността, от готовата инфраструктура“.

Според Община Несебър обаче предвид липсата на устройствен план, когато са строени сградите, не са издавани разрешения за допълнителните съоръжения в поземлените имоти заради бъдещото им урегулиране и идеята за улица.

„Към момента на окончателното влизане в сила на ПУП са изпълнени обекти – огради, басейни, беседки, паркинги детски площадки и парково озеленяване, без необходимата проектна документация и разрешения за строеж, което ги класифицира като „незаконни строежи“. Изготвеният ПУП е обявен със съобщение в сайта на Община Несебър и е публикувано в Държавен вестник през 2017 г. Постъпили са две жалби, отхвърлени от Административен съд гр. Бургас и ВАС“, се казва в позиция на Община Несебър.

А протестиращите не получиха среща с общината и хвърлиха по сградата домати.

Репортаж: Давид Сукнаров, Мила Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близки на загинали в катастрофи се надяват да намалеят жертвите на пътя след промените в НК
Близки на загинали в катастрофи се надяват да намалеят жертвите на пътя след промените в НК
България разгроми Испания и ще играе за титлата на Евроволей 2023 за мъже до 17 години
България разгроми Испания и ще играе за титлата на Евроволей 2023 за мъже до 17 години