НОВИНИ

Ремонт в МБАЛ-Пловдив е на път да унищожи културно наследство

bnt avatar logo
от БНТ
13:47, 29.07.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Ремонт в пловдивска болница е на път да заличи стенопис, част от културното наследство на града. За предстоящото посегателство сигнализира бивш служител на здравното заведение. След намеса на екипа на БНТ-Пловдив фреската е спасена. Засега. Това обаче е пореден случай, в който с лека ръка се решава съдбата на произведение на монументалното изкуство.

Стенописът е в помещение на многопрофилната болница в Пловдив, което се трансформира в спешно отделение. Екипът на БНТ не беше допуснат в заключената сграда, но през прозорците ясно се вижда, че фреска има. По първоначална информация тя е на Йоан Левиев, но наследниците му не разпознават в стенописа стила на художника.

"Не мога да кажа на кого е и ще бъде жалко, ако бъде разрушено все пак, но за съжаление в нашата страна, особено в Пловдив, който се славеше с художници монументалисти, това ще е поредният случай за разрушаване на монументално изкуство", заяви Рафаел Левиев, син на художника Йоан Левиев.

Експерти разпознаха в подписа на сграфитото работа на проф. Емил Николов. Реконструкцията на помещението е възложена от здравното министерство на софийско архитектурно бюро чрез обществена поръчка.

Пред БНТ проектантите обясниха, че при посещението им в бившата столова, художественото произведение е било закрито от мебели и никой не ги е предупредил за съществуването му.

И декларираха, че при желание от страна на болницата и министерството могат да предложат решения за неговото експониране.

Остава обаче проблемът, че статутът на монументалните произведения не е законово уреден и в момента нито едно от тях не може да се счита за защитено.

"Според мен всяка една община, на чиято територия са тези произведения, би трябвало да предприеме някакви действия, най-малкото по тяхното издирване, описване, класифициране, да не говоря вече за съхранение", коментира доц. Елена Кантарева-Дечева, художник-реставратор.

Че запазването на културното наследство трябва да бъде приоритет за страната свидетелства и случаят с унищожения стенопис на Йоан Левиев в Дома на културата в Пловдив.

"Стената просто я нямаше, те бяха изкъртили стената с фреската и изхвърлили. Фреската трябваше да бъде възстановена. Така обеща кметът. После намери по-евтин вариант - закачиха проекта", каза още Рафаел Левиев, син на художника Йоан Левиев.

От Министерството на здравеопазването заявиха за БНТ, че ще се запознаят детайлно със случая и уточниха, че проектът е бил съгласуван с представител на болницата в Пловдив. Дали той е одобрил заданието, предвиждащо заличаване на фреската, е въпрос, на който очакваме отговор от лечебното заведение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Пенчев завоюва бронз на европейското младежко първенство по кану каяк в Португалия
Иван Пенчев завоюва бронз на европейското младежко първенство по кану каяк в Португалия
Температури до 40° в средата на новата седмица
Температури до 40° в средата на новата седмица