НОВИНИ

НС: Минимална присъда от 5 г. затвор за смърт на пътя

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:00, 29.07.2023 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Шофьор, който причини смърт на пътя след употреба на наркотици или алкохол, няма свидетелство за правоуправление, избяга от местопроизшествието или извърши произшествието на пешеходна пътека, влиза в затвора минимум за 5 години.

Това предвиждат промените в Наказателния кодекс, които депутатите одобриха окончателно след 8 часа и половина дебати. От днес до края на август народните представители са в лятна ваканция.

Депутатите приеха по-тежки наказания за причиняване на смърт на пътя.

Увеличиха санкциите за причиняване на смърт в катастрофа по непредпазливост от 3 до 8 г. лишаване от свобода, а при особено тежки случаи от 5 до 12 г. затвор.

Пияни и дрогирани зад волана, които убият човек на пътя, може да влязат в затвора за минимум 5 и максимум 15 години, а в особено тежки случаи ги грози лишаване от свобода от 10 до 20 години.

"Считам, че е нужно от една страна да откликнем на обществените очаквания, но от друга да отговорим на обществено опасния характер на тези престъпления, тъй като същите зачестяват и все повече и все по-млади хора стават жертви на такъв род престъпления", заяви Марин Маринов, ГЕРБ-СДС.

"Повишаване границите на наказанията не вършат работа, ако не бъдат застигнати извършителите на престъпленията по принцип. При тежки транспортни произшествия се установява, че водачът е употребил алкохол, наркотици, ами нека да видим тези наркотици как стигат толкова масово до хората", допълни Атанас Атанасов, ПП-ДБ.

"Повечето ПТП, защото съм си играл да гледам - причината дори не е превишената скорост. Тя е 1 %, защото тук се говори много и за превишена скорост. Причината е лошата пътна инфраструктура", коментира Тошко Йорданов, ИТН.

"Правим промяна на промяната на промяната. Над 100 са в последните няколко години само в Закона за движение по пътищата, но не го гледаме в тяхната цялост - да отпушим трафика, да намалим тази нервност на пътя, да обучим шофьорите, да намалим това разпространение на опиати", заяви Халил Летифов, ДПС.

"Един такъв наркоман се качва, дрогира се, убива 3-ма човека и накрая получава 3 години присъда. Затова са и нашите предложения - тежки мерки с конфискуване на автомобили, за да всеки да знае, когато сяда на масата с чашката и като изпие за два промила алкохол, че може да отиде за 20 години в затвора", допълни Георги Свиленски, "БСП за България".

"Всяка година с около 10% намаляват смъртните случаи на пътя. Ние нямаме никаква нужда, нашето общество няма никаква нужда от такова драстично налагане на все по-жестоки и все по-свирепи наказания", каза още Николай Дренчев от "Възраждане".

Съдът може да отнеме в полза на държавата превозното средство, което е послужило за извършване на престъплението и е собственост на извършителя.

Депутатите премахнаха и задължителния досега "син" талон за отнетите точки, като информацията от него вече ще бъде в специален регистър.

Промените в Наказателния кодекс са окончателни и влизат в сила след обнародването им в Държавен вестник.

По темата работиха: Милена Кирова и Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлия Иванова: ЦСКА е семейство, събира ни и ни обединява за цял живот
Юлия Иванова: ЦСКА е семейство, събира ни и ни обединява за цял живот
България срещу Испания на полуфинал на европейското по волейбол за мъже под 17 години
България срещу Испания на полуфинал на европейското по волейбол за мъже под 17 години