НОВИНИ

9 души, от които 2 деца, пострадаха при руски ракетен удар в Днипро

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:18, 29.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

9 души, от които 2 деца, са ранени след руски ракетен обстрел на град Днипро. Нанесени са сериозни материални щети. По информация на генералния щаб украинските сили удържат позициите си на изток и продължават успешното си настъпление на юг. Според руски медии украинските сили са се опитали да форсират река Днепър в Херсонска област, но не са успели.

Малко преди 9 вечерната тишина в Днипро е нарушена от две силни експлозии. Две руски ракети Искандер-М поразяват жилищен комплекс и административна сграда.

"Имаше две експлозии в Днипро. Една от ракетите е попаднала в жилищен комплекс и частично го е разрушила. Добрата новина е, че поразената сграда не е била напълно населена, не е имало много хора вътре. Другата ракета частично е разрушила администрацията на Службата за сигурност. За щастие няма загинали", заяви Сергей Лисак, ръководител на военната администрация на Днепропетровска област.

Ранените са пуснати за домашно лечение. Но щетите се оказват по-сериозни от очакваното. Най-силно засегната е нова жилищна сграда, като всичко от 9-ия до 13-ия етаж е унищожено.

"Прозорците бяха избити - направо пред очите ми. Седях наблизо. Бях в апартамента. Добре, че прозорците не се разбиха на парчета", споделя Слава, живущ в разрушената сграда.

Засегнати си няколко прилежащи сгради и поне седем автомобила.

"Два избита и три или четири спукани прозореца. Два пъти удари, един взрив и след това веднага още веднъж", допълва Нина, жител на Днипро.

За трети път руски ракети удрят административни сгради на украинските служби за сигурност, казва кметът на Днипро. В случая зданието е било празно.

Атаката в Днипро идва само няколко часа след като Москва обяви, че е прихванал две украински ракети в южния Ростовски регион.

Според местни медии в град Таганрог най-малко 15 души са ранени от отломките след предполагаемото обезвреждане на украинските боеприпаси.

Очаква се днес Владимир Путин да обсъди ситуацията в Украйна с южноафриканския си колега Сирил Рамафоса в рамките форума "Русия-Африка".

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиан Илиев: Изключително труден мач
Илиан Илиев: Изключително труден мач
17 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас
17 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас