НОВИНИ

Затворени в клетки зайчета са използвани за просия в центъра на София

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:38, 28.07.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Нехуманна игра с милосърдието на хората - затворени в малки клетки декоративни зайчета са използвани за просия в центъра на София.

Природозащитна организация сигнализира, че високите температури са пагубни за тези малки животни и те не трябва да бъдат оставяни на открито.

Казват, че вече са подали около 70 сигнала до институциите.

Сигнал за поредното зайче в завързана за колело клетка в центъра на София получиха днес доброволците от организацията "Бъни Рескю България". Собственик на място не открихме, но пред зайчето беше оставена паничка за милостиня.

"Идва ми наум просто да взема ножица и да срежа тези неща, обикновено е с вериги, този път е със сезали", заяви Лина Енчева, председател на "Бъни Рескю България".

"Непрекъснато се сменят, имаше един голям заек, сега малък заек", споделя минувач.

Доброволците подадоха сигнал в полицията. Зайчето вече е в зоопарка. А това е Бъни. Пристигнал в приемния си дом в Русе в тежко състояние.

"Бъни е спасен от София от човек, който го е държал по цял ден на улицата в нечовешки условия, вързан с метална верига за багажника на колело в клетка с паничка за просене на пари. Взехме този прекрасен, пухкав господин, който първоначално беше страшно наплашен", заяви Диана Вълкова, доброволец.

И ако няколко зайчета са били измъкнати и спасени от тясната, мръсна клетка, то на улицата всеки ден, както днес, се появява нов заек с паничка за милостиня. Зайчетата са оставяни напълно сами и са прибирани в края на деня с "оборота".

"Едното зайче беше спасено от две деца, другите две са спасени от доброволци. Едното почина от прегряване. Дехидратирани, без вода и храна цял ден, това обикновено е фатално за тях. Колкото пъти сме ходили там, абсолютно винаги става много неприятна ситуация с физическа агресия", допълни Лина Енчева.

Кадри: "Бъни Рескю България"

Зайчетата често са с кожни заболявания, с паразити или недохранени. Оставянето им на открито в жегите е изключително нехуманно.

"Зайчетата са много чувствителни към горещина, оптималната им температура за отглеждане е 18 градуса, те се чувстват комфортно на 18 градуса, над 20 вече можем да видим първите симптоми на стрес", каза още Мелинда де Мул, ветеринарен лекар.

А пътят от клетката с веригата до щастливия живот обикновено е дълъг и минава през клиника, където лекари и доброволци се борят с щетите от нехуманния бизнес с милосърдието.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново внесоха предложение за отнемане на дерогацията на "Лукойл"
Отново внесоха предложение за отнемане на дерогацията на "Лукойл"
Таня и Антон Ризови стреляха във финалите на 50 метра пушка от три позиции на международния турнир в Будапеща
Таня и Антон Ризови стреляха във финалите на 50 метра пушка от три позиции на международния турнир в Будапеща