НОВИНИ

Румен Гечев: България има бюджет и донякъде можем да сме спокойни

bnt avatar logo
от БНТ
19:32, 28.07.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Хората очакваха приемането на бюджета, тъй като това е свързано с осигуряването на елементарно спокойствие на българския бизнес и семействата. Това коментира в "Още от деня" депутатът от БСП Румен Гечев.

"Ние оказвахме политически натиск върху двете страни на сглобката, плюс действителните управляващи от ДПС, за да може да се постигне съгласие. Лошата новина е, че това стана при ненормални условия и не би следвало да се повтаря. Добрата е, че все пак България има бюджет и можем да бъдем донякъде спокойни", допълни той.

Коментира, че не само в България, а в повечето страни промените в бюджета на второ четене не са големи, защото това би променило философията на управлението.

"17 милиарда лева са приходите от ДДС. БСП предложи тези приходи да се увеличат със 100 милиона лева. Нашите социални програми, които предложихме, бяха за сметка на преструктуриране на разходите. БСП постъпи джентълменски и казахме, че 700 милиона лева от нашия социален пакет ще бъде осигурен от капиталовите разходи на бюджета. Капиталовите разходи са перо в бюджета, което най-пряко влияе върху растежа".

Румен Гечев приветства усилията на правителството да се стесни обхватът на плащанията в брой, за да се осветли икономиката и за да се улеснят гражданите.

"Очевидно бизнесът крие пари и дава част от заплатите в бели пликове. Ние искаме това да бъде прекратено, защото то е в интерес на бюджета", заяви социалистът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бързият влак от София до Бургас закъсня с 9 часа
Бързият влак от София до Бургас закъсня с 9 часа
Янко Илиев остана на крачка от финала на европейското първенство по бокс за юноши и девойки в Плоещ
Янко Илиев остана на крачка от финала на европейското първенство по бокс за юноши и девойки в Плоещ