НОВИНИ

Парите на държавата: Изпълнима ли е приходната част от Бюджет 2023?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:32, 29.07.2023
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Изпълнима ли е приходната част от Бюджет 2023? Въпреки, увеличените разходи, синдикати и работодатели са по-скоро позитивно настроени към финансовата рамка на държавата. Експерти обаче предупреждават, че заложените параметри може да се окажат твърде оптимистични.

Въпреки заложените разходи, работодателите и синдикати не изключват приходната част в новия бюджет да се реализират, както се случи в края на миналата година, когато държавата преизпълни заложеното на хартия. Положително влияние ще окажат и средствата по оперативните програми и Плана за възстановяване, по който очакваме втори транш до края на годината.

Петър Мишев, икономически анализатор в КНСБ: "За разлика от предходните бюджети, когато всеки финансов министър знаеше, че ще преизпълни плана и приходите ще са повече от това, което е планирано тази година може да се каже, че приходната част е изцедена в максимална степен, но на практика може да се осъществи."

Станислав Попдончев, заместник-председател и гл. финансов директор в БСК: "Предимството да се прави бюджет в средата на годината е, че могат много по-лесно да се оценят данъчните постъпления. Има разбира се рискове и то в най-голям степен може би са свързани с приходите от ПВУ, тъй като там очакваме милиард и половина."

Други рискове пред реализирането на приходната част в хазната е слабия икономически растеж в някой от търговските ни партньор като например Германия, която през последните месеци бе в рецесия.

Кузман Илиев, председател на Съюза за стопанска инициатива: "Има предизвикателства те идват по линия на нашите търговски партньори, защото външното търсене се забавя, има някои параметри, които са заложени твърде оптимистично. Разбира се, големия залог по отношение на приходната част е да не преизпълним приходната част за сметка на малкия и среден бизнес."

Владимир Сиркаров, икономист: "Ако икономическо развитие не е достатъчно добро, разбира се и събираемостта, може да има проблеми и нуждата от спешно съкращаване на други разходи, други пера в бюджета, икономически растеж реален е 1.8%, е постижим."

На практика редовния държавен бюджет за тази година ще действа едва пет месеца, затова експертите посочват, че поддържането на възможно най-нисък дефицит трябва да остане приоритет за финансовото министерство и във финансовата рамка за следващата година.

Кузман Илиев, председател на Съюза за стопанска инициатива: "Бюджетът за следващата година трябва да бъде без дефицит. Това звучи еретично в момента, но това е най-нормалното нещо за страна в борд. Всеки който тръгне в друга посока застрашава финансовата стабилност, което на този етап в забавящ се икономически растеж е безотговорно."

Станислав Попдончев, заместник-председател и гл. финансов директор в БСК: "Ние настояваме като работодателски организации за запазване на дефицита от 3% и да не се променят данъчните ставки."

Владимир Сиркаров, икономист: "Натискът от гледна точка на повече разходи МФ трябва да узапти, за да може след време 24, 25, 26 г. да продължим да имаме социална политика и да не счупим системите."

Синдикатите очакват 3% бюджетен дефицит за следващата година, без орязване на социалните плащания.

Репортери: Светозар Костадинов, Цветелина Катанска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Барчовски след успеха над Норвегия: Нещата се получиха, а сега целият фокус е върху гостуването на Австрия
Росен Барчовски след успеха над Норвегия: Нещата се получиха, а сега целият фокус е върху гостуването на Австрия
Експеримент на БНТ: Как се преминава през най-натоварените пътища през лятото
Експеримент на БНТ: Как се преминава през най-натоварените пътища през лятото