НОВИНИ

Как ще протече ремонтът на Паметника на свободата?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:36, 03.03.2024
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Ремонтът на Паметника на свободата на историческия връх Свети Никола, известен още като Шипка, не предвижда монументът да бъде демонтиран. Той ще бъде реставриран, ще бъде възстановен автентичният вид на вътрешните помещения и паметникът ще бъде консервиран. Проектът предвижда още да се изгради ново осветление, така че Шипка да се вижда от далече през тъмните часове на денонощието.

Строен от 1926 до 1930 година, 94-годишният Паметник на свободата е ремонтиран три пъти – през 1955, 1982 и 1989 година. По време на втория ремонт от вътрешната страна е изградена топлоизолация стените, за да се превърни в отопляем музей.

"Които сами по себе си пък не пропускат вода и когато тя проникне отвън, няма как да излезе навътре, което оказва влияние върху състоянието на самите мазилки и затова се получават тези подкожушнатия, които всички виждат през последните години", каза Чавдар Ангелов, директор на парк-музей "Шипка – Бузлуджа".

Изграждането на паметника без вътрешни мазилки, които да запечатват стените, се оказва особено важно.

"Основният проблем е изпълнението на тези прословути фуги, които толкова много разбуниха духовете. Те навремето, пък и до наши дни, са изпълнявани с пясъчно-циментен разтвор. Тъй като паметникът е подложен на екстремни природни условия, тези смеси не могат да поемат разширяванията и свиванията при нагряване и извръзване, пукат се и това прави да прониква вода във вътрешността. Остатъчната вода в паметника пък зимно време замръзва", обясни Чавдар Ангелов.

Така през 2020 година части от фасадата на паметника се откъсват и падат по време на тържествата за Националния празник. Експерти установяват, че конструкцията е здрава, но за да се съхрани, фугите трябва да бъдат изцяло подновени, като се използва устойчив фугиращ материал, а външната фасада да бъде импрегнирана, за да се запази и камъкът, от който е изграден монумента. От вътрешната страна ще бъдат премахнати допълнително изградените изолации, за да се възстанови въздушният поток, предвиден при проектирането на паметника.

"И да се върне автентичният интериорен вид на Паметника на свободата. Тъй като той от основата си до върха е изграден с една правилно изработена каменна зидария. Тук всички варови остатъци и други материали, които са положени върху оригиналния камък, ще бъдат почистени по време на консервацията и реставрацията.

Ще бъде изградена и изцяло нова вентилационна система, за да се намали рискът от нови проблеми. Ще се монтира и съвременно външно осветление, което да подчертава Паметника на свободата в тъмните часове на денонощието. По време на ремонта ще се запази достъпът до подножието на паметника.

"Единствено този периметър ще бъде ограничен за достъп на граждани. Тъй като по смисъла на закона той се превръща в строителен обект. Ще могат да се движат само строители, проектанти, контролни органи и, разбира се, представители на възложителя. Така че цялото околно пространство около паметника ще бъде достъпно, както е достъпно и в настоящия момент", посочи Чавдар Ангелов.

След като Паметникът на свободата бъде реставриран, ще бъдат ремонтирани и стълбите, които водят към него. Ще бъде ремонтиран и пътят от превала на прохода Шипка до върха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов отпадна в първия манш на слалома в Аспен
Алберт Попов отпадна в първия манш на слалома в Аспен
Снежана Граматикова и Надие Жаафар взеха златни медали на Европейски купи по джудо
Снежана Граматикова и Надие Жаафар взеха златни медали на Европейски купи по джудо