НОВИНИ

"Червения пират" пред съда: Открих иззетите телефони в кош за боклук

Адвокатът на Илко Захариев заяви, че той няма нищо общо със заплахите

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:48, 03.03.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Софийският районен съд остави в ареста Илко Захариев, по известен като "Червения пират". 35-годишният мъж е обвинен за закани в убийство срещу магистрати. Той беше задържан в четвъртък вечерта в района на Боянските гробища.

В съдебната зала Илко Захариев разказа, че преди да бъде арестуван, е намерил телефоните, открити у него, в кош за боклук в столичен мол. Според адвоката на 35-годишния мъж от Сливен той събирал стари батерии и мобилни устройства, които връщал за рециклиране.

"Червения пират" твърди, че работи като архитект на свободна практика и активно се занимава с математика. Със събраните пари купувал материали за рисуване.

"Това е един психичноболен човек, незлоблив, тих. Бивш отличник от математическата гимназия. Следвал е архитектура", посочи Георги Георгиев - адвокат на Илко Захариев.

В съдебната зала "Червения пират" се описа като неконфликтен човек, който слуша джаз и класическа музика, любител на книгите на Адам Смит, живеещ под наем в София. Не поддържал отношения с родителите си, нямал приятели. Освен с няколко мобилни телефона, той е бил задържан и с торба, пълна с книги, разказа служебният му защитник.

"Когато го видях, попитах: "Какво да ви донеса. Нещо трябва ли ви?" "Ако може дебелия Шекспир от чантата". Това е неговият свят", каза адвокат Георгиев.

Според прокуратурата има достатъчно събрани доказателства, че именно Захариев е човекът, който стои зад заплашителните имейли към магистрати и полицаи. По делото е разпитана и съдия Владислава Цариградска. Назначени са експертизи на три мобилни телефона, намерени в обвиняемия. Установено е, че именно от тях е влизано в електронните пощи, откъдето са изпращани заплахите.

"Това е един човек, който няма една стотинка. Той не се интересува от пари и вещи. Не виждам как би могъл да закупи такива смартфони, да плаща абонаменти. Тук би трябвало да предстои едно сериозно разследване", заяви адвокатът му.

Адвокатът също така опроверга информацията на полицията, че 35-годишният мъж е направил самопризнания. Георги Георгиев заяви, че обвиняемият веротяно има форма на аутизъм. Два пъти е лежал в психиатрия. Според защитата твърдението на полицията, че "Червения пират" е следил обществения живот на страната и така е подбирал жертвите си не е вярно.

"Няма представа какво се случва. Не следи и медии. Човекът се интересува от архитектура."

В съдебната зала така и не стана ясно откъде идва прякора "червения пират". Ако бъде признат за виновен Илко Захариев може да получи до шест години затвор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Женският национален отбор на България по хандбал претърпя нова загуба от Турция
Женският национален отбор на България по хандбал претърпя нова загуба от Турция
Мария Кривошийска: Не очаквам някой да успее да ни спре (ВИДЕО)
Мария Кривошийска: Не очаквам някой да успее да ни спре (ВИДЕО)