НОВИНИ

България отбеляза Националния празник с тържества в цялата страна

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:08, 03.03.2024
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Националният ни празник беше отбелязан с тържества в цялата страна. Ето част от атмосферата на днешния 3-ти март.

РУСЕ

С духов оркестър и с тържествена церемония по приемане на почетния караул край Паметника на свободата започна празникът в Русе. Беше отслужена заупокойна молитва и благодарствен молебен за падналите за Освобождението на родината ни.

БНТ: С какви чувства си тук днес?

Дете: За патриотизъм и за благодарност към руснаците, че са ни освободили от османското робство.

"Oтдадохме заслужената почит на загиналите във войната и се радвам, че благодарение на тяхната саможертва, ние празнуваме тази свобода сега".

"Турското робство си е било турско робство, не може да се казва „присъствие“ или някакви такива работи".

СТАРА ЗАГОРА

За поредна година стотици старозагорци пренесоха на ръце 300-метровия български трибагреник до мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора". Флагът обгърна 50-метровата конструкция на паметника в знак на признателност към героите, загинали за свободата на България.

БУРГАС

Традиционното "Българовско шествие" събра стотици в памет на героите, загинали за освобождението на България. Колоната от автомобили и мотори от цялата страна премина по централните улици на Бургас, за да стигне до църквата в Българово, където са избити 400 християни.

"Българовско шествие е една изключителна общност, в която ние изцяло изповядваме в семействата си любов към българското и родното. Това е начин на възпитание, начин на мислене, начин на живот", каза Пламен Карашев, организатор на шествието.

"Тази униформа е защитавала прохода на Шипка. Това трябва да се показва, защото народ, който не пази историята си, няма настояще и бъдеще", посочи Ангел Вранчев, председател на клуб "Традиция" в с. Баня.

ВАРНА

Стотици мотористи от Варна и от цяла Североизточна България се включиха в мотошествието “В името на България”. В почетната обиколка на морската ни столица имаше и мотористисти от Великобритания, Русия и Украйна.

ПАМПОРОВО

Стотици българи от цялата страна, облечени в народни носии, отбелязаха 3 март с традиционното голямо ски спускане в курорта Пампорово. Скиори и сноубордисти се събраха на връх Снежанка, откъдето беше дадено началото на патриотичната проява. В „Голямото спускане със знамена и носии" вече се включват и цели семейства.

"Това ми е за първа година тук. Казах си, че трябва да го посетя това място. Елекът е от пра-прабаба ми, а цялата носия е от прабаба ми", сподели една от младите участнички.

Участниците бяха облечени с носии от различните етнографски райони на България.

Снимки: БНТ, БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снежана Граматикова и Надие Жаафар взеха златни медали на Европейски купи по джудо
Снежана Граматикова и Надие Жаафар взеха златни медали на Европейски купи по джудо
България завършва на четвърто място на европейското по снежен волейбол за мъже под 20 г.
България завършва на четвърто място на европейското по снежен волейбол за мъже под 20 г.