НОВИНИ

Празнично мотошествие в Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО)

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
13:04, 03.03.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

В Бургас традиционното "Българовско шествие" отново събра стотици под родните трибагреници за 3 март. Проявата се организира за 7-а година.

Стартът беше даден от Морската гара с атрактивни изпълнения, след което автомобили и мотори от цялата страна преминаха по централните улици на Бургас.

Шествието е в името на вечните герои, загинали за Освобождението на България и за това техните портрети предвождаха колоната.

Крайната точка е църквата в Българово, където по време на Освобождението са избити 400 християни.

Пламен Карашев, организатор на шествието: "Тук няма човек, който да не носи България в сърцето си. За това казва, че Българовско шествие е една изключителна общност, в която ние изцяло изповядваме в семействата си любов към българското и родното. Това е начин на възпитание, начин на мислене, начин на живот. В програмата вече участват цели семейства от децата до техните родители."

Мариян Иванов-Маркъс, моторист: "Тръпката е невероятна, че има национална гордост в тези хора, които искат да почетат загиналите за свободата на България."

снимки: БГНЕС

Ангел Вранчев, председател на клуб "Традиция" в с. Баня: "Тази униформа е защитавала прохода на Шипка. Това трябва да се показва, защото народ, който не пази историята си, няма настояще и бъдеще."

Иван Вълков: "Забравяме да бъдем силни, забравяме, че трябва да се уповаваме най-вече в Бог и в собствените си сили, а не да разчитаме на един или друг освободител в кавички да ни отърве от положението, което много хора считат, че не е завидно."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облачно, ветровито и дъждовно през новата седмица
Облачно, ветровито и дъждовно през новата седмица
Рафаел Надал се завръща на корта в четвъртък
Рафаел Надал се завръща на корта в четвъртък