НОВИНИ

Георги Захариев пред БНТ: В българския футбол липсва методика, не трябва да се инвестира в нов национален стадион (ВИДЕО)

георги захариев бнт българския футбол липсва методика инвестира нов национален стадион видео
bnt avatar logo
от БНТ
12:48, 03.03.2024
Чете се за: 06:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз (БФС) Георги Захариев беше специален гост в студиото на предаването "Арена спорт", за да разкрие малко повече детайли около своята програма за развитие на спорта у нас.

В хода на интервюто Захариев сподели, че сред основните причини да се кандидатира е, че част от неговите идеи при предишния Конгрес на БФС през 2021 година са били имплементирани от вече бившото ръководство на централата начело с Борислав Михайлов.

Освен това футболният агент очерта и трите си основни стълба за развитие на родния футбол - обучението на методисти, неизграждането на национален стадион и подбирането на един екип, който да "задвижи кораба".

"Искам да се върна към първата ми кандидатура - през октомври 2021 година. Тогава исках да предизвикам дебат и да изложа моите идеи. Тогава написах най-подробната програма по отношение развитието на детско-юношеския футбол. В нея имаше 30 точки с проблеми и решения и мога да твърдя, че поне пет от тях бяха използвани от БФС, въпреки че Борислав Михайлов нямаше никаква изложена програма", започна Георги Захариев.

"Предложенията ми тогава продължават да бъдат актуални и сега с изключение на тези въпросни пет точки. Основните теми са обучението на методисти, неизграждането на национален стадион и подбирането на един екип, който да "задвижи кораба" без значение кой ще стане президент. Моята идея е специалистите в дадена област да присъстват в Изпълкома независимо кой откъде идва. Трябва да бъде преструктуриран и самият Изпълком, да има опозиция в него, като задължително хората там трябва да започват с Христо Стоичков. Не знам дали той би приел подобно предложение, но смятам, че листата на всеки един кандидат трябва да започва с него. Това е човек, който отваря портали към други измерения. Какви са връзките на Михаил Касабов? Да не забравяме, че имаме и лица като Димитър Бербатов и Стилиян Петров", продължи той.

Кандидат-ръководителят на БФС обърна специално внимание и на липсата на изградена методика във футбола у нас, както и на проблемите, свързани с липсата на достатъчно млади футболисти във водещите ни клубове.

"Липсва методика в българския футбол. Големият проблем е, че нямаме адекватни треньори, които да произвеждат футболисти. Виждате в момента, че отборите се оплакват от оттеглянето на бетинг компаниите, но основният начин на финансиране на клубовете трябва да бъде обърнат към производството и продажбата на състезатели", коментира футболният агент.

"В момента ситуацията е такава, че водещите тимове не дават достатъчно шансове на българските футболисти и затова аз призовавам, който има възможност да замине за чужбина. Трябва да сме много внимателни дали да не бъде въведено правило за това мачовете да започват играчи до 21 години. Другият проблем е натурализирането на чужденци извън Европейския съюз. За да стимулираме клубовете да залагат на повече българи, ние ще разпределяме 50% от ТВ правата за отборите на база на минутите, които те са дали на състезатели до 21 години, които преди това имат и поне един сезон в академията", добави Георги Захариев.

Пред БНТ той изрази още позиция, че родната Първа лига трябва да бъде съставена от само 10 тима и в същото време се аргументира защо не трябва да се инвестира в изграждането на нов национален стадион.

"Броят на отборите в Първа лига трябва да се намали до 10. Не бива да говорим за нещата, които клубовете искат, а за тези, които ще помогнат на българския футбол. В момента се обещават на отборите едни неща, които обаче са неизпълними. Ние сме свикнали някой да дойде да ни помогне, но трябва да запретнем ръкави и сами да си извоюваме това, което искаме. Клубовете не бива да чакат поредния месия от БФС да дойде и да ги оправи", заяви Захариев, чиято кандидатура за ръководния пост в БФС беше издигната от ФК Пирдоп.

"Склонен съм да изляза на дебат по темата, защото не трябва да се изгражда нов национален стадион. Ще бъде абсолютно прахосничество да бъдат хвърлени едни 300 млн. лева за 2-3 домакински мача на година. Кой е националният стадион на Италия? На Германия? На Испания? Ние ли сме най-богати в Европа? Освен това зрителите не бива да забравят, че от големите инфраструктурни проекти се краде най-много. Сумата за стадион трябва да се инвестират в съоръжения по малките населени места и различни програми", продължи футболният агент.

Накрая кандидат-президентът за БФС сподели и своите очаквания за предстоящия изборен конгрес, който ще се проведе на 15 март.

"Очаквам на Конгреса да има обединение. Ясни са хората, които могат да доведат българския футбол до успех. Трябва обаче много работа и клубовете да не се подвеждат на празни обещания", завърши Георги Захариев.

Цялото интервю гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнично спускане с народни носии в курорта Пампорово
Празнично спускане с народни носии в курорта Пампорово
Официални чествания в Русе по случай 3 март
Официални чествания в Русе по случай 3 март