НОВИНИ

146 години свободна България: Почит към героите на историческия връх Шипка

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:53, 03.03.2024 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

България чества 146 години от Освобождението. С почит към героите, извоювали свободата и посланията от миналото. На този ден през 1878 година е подписан историческия Санстефански мирен договор. От 1991 година 3 март е Национален празник на България. В цялата страна днес има празнични церемонии.

Кулминацията бе пред Паметника на свободата на връх Шипка. Хиляди се изкачиха на историческия връх, като колоната от автомобили по пътя към подножието надмина 15 километра.

Президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков бяха сред официалните гости на честванията на Националния празник.

Този връх днес ни задължава да бъдем мъдри, да надмогнем злободневието, за да бъдем достойни за тези, които дадоха живота си, за да пребъде България. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков в словото си на връх Шипка по повод Националния празник на България – 3 март. Честването е под патронажа на председателя на парламента, който се преклони пред паметта на защитниците на върха и поднесе венец в криптата на Паметника на свободата.

снимка: Народно събрание

"3 март е много повече от един исторически триумф. 3 март е нашата памет и почит към саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата зима на робството. 3 март е нашият национален идеал за свободна, обединена и европейска България. 3 март е нашето бъдеще като народ с достойнство и стремеж към напредък. Днес е ден за национално уединение. Днес е ден, в който да се обединим около нашите ценности" - това каза президентът на Република България Румен Радев на честванията за Националния празник на историческия връх Шипка.

Вижте прякото включване на Иво Никодимов от връх Шипка

Ето какво казаха някои от дошлите на връх Шипка:

- 3 март за мен е най-българският празник.

- Ние много харесваме тия български традиции и се опитваме колкото се може повече да се запазват, да се отстояват българските традиции и обичаи, защото това ни изгражда - това сме ние българите.

- Почитта към героите, загинали тук - било българи, било чужденци, които са били - това е. Трябва да им се отдава почит и да се уважават.

- За мен истинският празник на България е - 3 март, Освобождението. И трябва да си остане като национален празник.

Репортери: Иво Никодимов, Виктор Борисов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: 3 март е нашето бъдеще като народ с достойнство и стремеж към напредък
Румен Радев: 3 март е нашето бъдеще като народ с достойнство и стремеж към напредък
България грабна 10 медала при подрастващите в първия ден на таекуондо турнира Bulgaria Open G1 2024
България грабна 10 медала при подрастващите в първия ден на таекуондо турнира Bulgaria Open G1 2024