НОВИНИ

Как ще работи новата е-система за ТЕЛК?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:26, 14.10.2020
8410
Чете се за: 01:21 мин.
Още
работи новата система телк

Електронната система за ТЕЛК ще работи само с електронен подпис. От "Информационно обслужване" обясниха, че цената на пакета за е-подпис за 3 години ще е около 22 лева.

Новата система за контрол на медицинската експертиза стартира утре. Личните лекари са длъжни да издават направления за освидетелстване и преосвидетелстване от ТЕЛК през системата. В нея ще се качват всички медицински документи, свързани с явяването пред ТЕЛК.

"Дава възможност за одитна следа за всяко едно решение, за всяко едно действие на всеки един потребител - било то пациент или вътрешен потребител в сферата на здравеопазването или друга държавна структура", обясни Ивайло Филипов от "Информационно обслужване".

Виртуална ТЕЛК комисия ще улеснява достъпа на хората до системата

Освен това чрез системата ще се спести време за обработка на документите. Всеки, който притежава електронен подпис, ще може да влезе в системата от утре.

"Няма как толкова чувствителна информация, толкова значима информация, която имаме амбиции да се обвърже с досието, което е в НЗОК, да остане под риск, защото някой може да злоупотреби с нея", каза зам.-министърът на здравеопазването, Жени Начева.

По думите ѝ, ако човек няма електронен подпис, може да упълномощи негов близък с електронен подпис да подава документите вместо него.

През системата може да се попълни и изпрати заявления за освидетелстване и преосвидетелстване от ТЕЛК без да се налага разходка до Регионалната картотека за медицинската експертиза. Онлайн може да се прикачват документи от изследвания и прегледи, необходими на ТЕЛК или ЛКК.

Системата изпраща съобщения за датата на явяване или разглеждане на документите за ТЕЛК. Има възможност и за изпращане на решението по електронен път.

Вижте още за предимствата на новата информационна система

Пак през системата може да се изпрати заявление за обжалване пред НЕЛК. Обсъжда се възможността за вход в Информационната система за контрол на медицинската експертиза да се използва ПИК на НАП или НОИ.

За целта трябва да бъдат сключени договори с двете институции. В случай, че тази възможност стане факт потребителите няма да могат да подават документи електронно, но ще могат да проследят пътя на хартиените и да получават известия.

От "Информационно обслужване" обещаха да осигурят възможност на личните лекари да интегрират системата към софтуера, с който работят.

От утре обмяната на документи, свързани с ТЕЛК през електронната система е задължителна за всички институции.

За изграждане на система за контрол на ТЕЛК се заговори през 2018-а. Решение за изграждането ѝ беше взето през миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още една емблематична сграда във Варна се руши
Още една емблематична сграда във Варна се руши
Няма опасност от воден режим в Стара Загора заради ниското ниво на "Копринка"
Няма опасност от воден режим в Стара Загора заради ниското ниво на "Копринка"