НОВИНИ

Как ще учат децата от утре в различните области

bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 22.11.2020
10862
Чете се за: 05:35 мин.
Още

От утре по заповед на министъра на образованието учениците от 5-и до 12-и клас се завръщат в класните стаи.

В Асеновград учители се обявиха категорично против това решение. Те настояват обучението да продължи онлайн.

В Пловдивска област завръщането в клас ще стане поетапно. Половината училища в региона са заявили, че предпочитат да редуват присъствената с електронна форма на обучение.

За една седмица в Пловдивска област са заболели 18 учители и четирима ученици. Именно поради тази причина учители от Асеновград излязоха с апел учебният процес да продължи онлайн.

От утре учениците в област Благоевград се очаква да се завърнат в клас. Изключение правят тези от община Гоце Делчев, в които часовете ще се провеждат изцяло дистанционно още една седмица.

В Русенско също се възстановяват присъствените занятия в училищата. Единствено децата от 5-и до 7-и клас в община Русе ще продължат с онлайн уроците до края на ноември.

Учители от Асеновград поискаха училищата в града да останат на онлайн обучение. Причината - големия брой заразени преподаватели в града.

"Има заразени колеги, има някои болни от COVID, има други, които не смеят да си направят тест, но те са със симптоматика", обясни Павлина Костадинова.

"Получих няколко сигнала от родители, които няма да пуснат децата си, защото са силно притеснени. Техният страх се пренесе върху мен, желая да се премине към онлайн обучение, което е ефективно и ще опази живота на учителите, защото те ще са нужни и след Нова година", каза Анелия Ставрева.

От 180 училища в Пловдивска област половината са заявили, че искат да работят комбинирано. За целта всеки директор трябва да изготви график за присъствено и неприсъствено обучение до Коледа.

"Така нареченият смесен тип на обучение - 10 учебни дни в училище, 10 учебни дни вкъщи в електронна среда", обясни директорът на ОУ "Драган Манчов" - Пловдив Десислава Стаменова.

Според експертите предложението е в интерес на учениците, които ще кандидатстват или ще държат матура.

"Това са 7-и клас, които ще кандидатстват лятото, 8-и клас са нови за училищата, 10-и клас, на които им предстои външно оценяване и 12-и клас - нашите зрелостници", заяви Иванка Киркова.

По-голяма част от близките на учениците в Пловдивско са съгласни с мерките за ограничаване на контактите в учебните заведения.

В област Благоевград единствено в община Гоце Делчев дистанционното обучение ще продължи още седмица. В община Сандански до 30 ноември ще се учи по график, според който в час ще присъстват половината от учениците, а останалите ще бъдат пред компютрите в домовете си.

В Благоевград според решенията на педагогическите съвети част от училищата ще приемат 50% от децата, а в други ще учат присъствено първокласниците. В Националната хуманитарна гимназия "Свети Свети Кирил и Методий" ще отворят класните стаи само за осмокласниците и дванайсетокласниците.

"Изхождайки от факта, че 8-и клас изучават интензивно чужд език, а 12-и клас се готвят за държавни зрелостни изпити", обясни директорът Марин Митов.

От училището ще поискат от министъра на образованието всички да учат дистанционно заради болни и поставени под карантина учители.

"Тези колеги са 8 и досега по моя молба тези, които се чувстват добре здравословно, работеха онлайн от вкъщи, без да си взимат болнични, но сега при така създалата се ситуация те трябва да дойдат в училище, което няма как да стане и вече имаме сериозни затруднения от страна на гледна точка на кадри", допълни директорът.

С решение на областния оперативен щаб в Русе от 23 ноември се възстановяват присъствените занятия в училищата в областта. Изключението е за децата от 5-и до 7-и клас в община Русе, които продължават да учат онлайн до 30 ноември. Голяма част от учебните заведения обаче също се ориентират към хибридната форма на обучение, за да намалят броя на учениците в клас.

"Директорите и педагогическите съвети са започнали разработването на графици, с които 50% от паралелките в училището ще редуват преминаването от обучение от разстояние в електронна среда в присъствено обучение", обясни началникът на РУО-Русе Росица Георгиева.

Три училища в Русенска област са получили разрешение от министъра на образованието да продължат обучение в електронна среда до 4 декември. Това са Математическата гимназия "Баба Тонка" и Професионалната гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова" в Русе и началното училище в село Хотанца.

Екип "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извън COVID-19: Може ли отрицателен тест да е причина за отказ от лечение?
Извън COVID-19: Може ли отрицателен тест да е причина за отказ от лечение?
РЗИ проверява защо пациентът - жертва на COVID-19 от Бургас, е обикалял 7 часа болниците
РЗИ проверява защо пациентът - жертва на COVID-19 от Бургас, е обикалял 7 часа болниците