НОВИНИ

Как трябва да се изчислява такса "смет"?

bnt avatar logo
от БНТ
08:53, 11.10.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

България продължава да отпада от европейските цели за управление на отпадъците, а това предизвиква и протести. Преди дни жителите на столичния квартал Кремиковци протестираха срещу намерението на столична община да разшири капацитета на сметището в Долни Богров, което отдавна трябваше да бъде закрито. В също време Германия е за пример, по който общините дори печелят от боклука си.

Немският вариант на сливи за смет: Как боклукът става суровина, от която всички печелят

"Чистотата на България трябва да бъде грижа и отговорност на всички нас, на гражданите, на държавата, на общините, на бизнеса. На всички, които произвеждаме отпадъци. Всеки от нас трябва да положи своята част от усилията, за да направим България толкова чиста и подредена. Въпросът е дали сме готови да положим тези усилия и каква част от тях се администрира от общините", това заяви в студиото на "Денят започва" Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините.

Според Георгиева събирането, транспортирането, обезвреждането и депонирането на отпадъците у нас е отговорност на общините. Кметът на общината е отговорен за събирането и депонирането на строителните и опасните отпадъци. Съществена част от разходите за отпадъци отиват за чистотата за териториите за обществено ползване - парковете, градините, битовите пространства.

Такса отпадъци годишно е около 500 млн. лв., от които 80 млн. отиват като отчисления за депониране в регионалните инспекции, каза още Георгиева.

Според инж. Михаил Бъчваров – експерт по управление на отпадъците тази такса трябва да се направи най-накрая така, че всеки да плаща за това, което изхвърля.

"Защото в момента е на база на данъчна оценка на едно жилище. В момента едно четиричленно семейство например в покрайнините на голям град, плаща по-малко, отколкото четиричленно семейство в центъра на града, а изхвърля същото количество отпадъци. Друг прави ремонт и му се вдига такса смет, а при него не се прави нищо. Трябва да се въведе справедливата система, по която плащаме колкото изхвърляме" каза Бъчваров.

По думите му това се отлага от много години неизвестно защо. Георгиева обаче смята, че това не е решение и отговорност само на общините. Всички хора, институции и бизнеси трябва да променят нещо по веригата.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сериозна настинка извадила от строя световната ни шампионка по борба само 10 дни преди финала
Сериозна настинка извадила от строя световната ни шампионка по борба само 10 дни преди финала
Проф. Никола Владов: Донорските ситуации у нас от началото на годината са над 10, над 1000 са чакащите
Проф. Никола Владов: Донорските ситуации у нас от началото на годината са над 10, над 1000 са чакащите