НОВИНИ

Валежите продължават

bnt avatar logo
от БНТ
20:56, 10.10.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден ден с ветровито и студено за сезона време. В Северна България максималните температури са под 10°, в София – почти 10°. Най-топло беше по Черноморието, където отново беше ветровито, с пориви в Бургас около 60 км/ч.

Продължават и валежите в страната, като в много райони вече надхвърлиха месечните норми за октомври. Сред тях е и София, където от началото на валежната обстановка в четвъртък, до 18.00 часа днес, са измерени повече от 40 литра на кв.м.

През нощта на много места в Западна България и планинските райони, с временни прекъсвания, ще продължи да вали дъжд. И през деня ще е дъждовно, главно в югозападната половина от страната, със значителни количества в Рило-Родопската област и Горнотракийската низина.


В Източна България ще има ниска облачност, на места в североизточните райони ще е и мъгливо. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 9° и 14°, на морския бряг - от 14° до 16°. Ще вали по южното крайбрежие. Ще духа умерен североизточен вятър. Вълнението на морето ще бъде 3 - 4 бала.

В планините ще бъде облачно и мъгливо. В масивите от Западна България ще има валежи от дъжд, по най-високите части - отново от сняг. Ще духа умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури в курортите ще са от 4° на Алеко до 10° в Банско.

В по-голямата част от континента ще бъде слънчево. Циклон, с център над Скандинавския полуостров, определя дъждовното време в Северна Европа. За пореден ден ветровито и с валежи, на места интензивни, ще бъде в Италия, както и на Балканите, особено в западната половина от полуострова. В южните райони ще има и гръмотевици, а по високите планински части ще вали сняг.

У нас във вторник по-значителни ще бъдат валежите в Източна България. В сряда ще вали на по-малко места, ще има и райони със слънчеви часове, но в четвъртък и петък отново ще има повсеместни валежи. Очаква се и нова порция студен въздух и границата между сняг и дъжд ще се спусне до около 700 метра надморска височина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Немският вариант на сливи за смет: Как боклукът става суровина, от която всички печелят
Немският вариант на сливи за смет: Как боклукът става суровина, от която всички печелят
Франция обърна Испания и триумфира в Лигата на нациите
Франция обърна Испания и триумфира в Лигата на нациите