НОВИНИ

На съд заради кемпер? Българин е заплашен от екстрадиране в Гърция за трафик на мигранти

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 10.10.2021
6411
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Мъж от карловското село Столетово може да бъде предаден на гръцките съдебни власти. В основата на казуса е продажба на кемпер преди 2 години и задържани мигранти в него в южната ни съседка. Жители от селото на задържания започнаха подписка в негова защита.

64-годишният Тошко Тодоров, известен с прякора Машора, е бил арестуван миналия вторник след Европейска заповед за арест. В дома му била неговата съпруга.

Казаха, че е във връзка с издирване от Гърция, при което останахме малко учудени, той караше ТИР в Гърция и го свързахме с някакъв фиш... казаха му да си вземе багаж и лекарства. Тогава вече останахме като втрещени, каза Диана Тодорова - съпруга на арестувания мъж.

Близките на Тошко изпаднали в шок, след като разбрали, че е обвинен за незаконно превозване на хора в съседна Гърция с кемпер, който продал още през 2019 г. на 41-годишен българин от Плевен. Заедно с него имало и италианец.

Подписали договор за покупко-продажба, който е заверен при нотариус в Карлово.

Като купуваш нещо гледаш има ли нещо вътре, здраво ли е... а те бяха изхвърлили почти цялата посуда и попитах няма ли да си го взимат, те казаха че не им трябва, казва Диана Тодорова - съпруга на арестувания мъж.

Месец след покупко-продажбата, 28 бежанци от Ирак, Иран и Бангладеш са били намерени изоставени от трафиканти в същия този кемпер в Драма. Гръцките власти са установили, че двата талона на автомобила все още се водят на името на Тодор Тодоров.

Може да разчитаме, че нашето законодателство ще бъде достатъчно добро и аргументирано, за да защити един свой гражданин, казва Мирослав Колев, кмет на Столетово.

От Окръжна прокуратура - Пловдив казаха за БНТ, че са придвижили документите от гръцка страна и те са били входирани в съда.

Адвокатът на Тошко Тодоров се надява държавата да спази основния принцип в международните отношения - да не предава свои граждани на друга страна за разследване, съдене или изпълнение на наказание, когато има и най-малки съмнения за вината им.

Репортер: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция обърна Испания и триумфира в Лигата на нациите
Франция обърна Испания и триумфира в Лигата на нациите
Рибата около Яйлата изчезва заради кораба "Вера Су", рибари искат за влязат в кризисния щаб
Рибата около Яйлата изчезва заради кораба "Вера Су", рибари искат за влязат в кризисния щаб