НОВИНИ

Кой ще стане премиер на Чехия след обрата на изборите

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:58, 10.10.2021
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Неясно остава политическото бъдеще на Чехия след парламентарните избори. Управляващата партия изненадващо загуби от дясноцентриска коалиция. Но премиерът Андрей Бабиш все още има шанс да запази властта. Сформирането на кабинет обаче, ще се забави, защото президентът Милош Земан беше приет по спешност в болница.

Милиардерът - бизнесмен Андрей Бабиш, смятан за символ на популисткия национализъм в Централна Европа, пое премиерския пост през 2017 г. Недоволството срещу него се засили по време на пандемията. Бабиш продължава да е вторият най-богат човек в Чехия. Преди дни името му изплува в досиетата "Пандора".

След нощта на еуфория, сутрешна среща в президентската резиденция край Прага сложи край на ликуването в лагера на опозицията.

Президентът Милош Земан приел дългогодишния си съюзник Андрей Бабиш. След разговора Земан бил откаран по спешност в болница. Президентът, който страда от невропатия, лежа там преди няколко седмици. Държавният глава на Чехия има представителни функции, но той трябва да определи кой да сформира новото правителство.

Приеха чешкия президент Милош Земан в болница

Според изборните резултати партията на Бабиш изостава с по-малко от процент от дясноцентриската коалиция "Заедно".

Истина е, не смятахме, че ще загубим, призна Андрей Бабиш.

На трето място е либералният съюз между "Партията на пиратите" и партията "Кметове и независими". Общо двете опозиционни коалиции имат 108 в 200-местния парламент.

Двата демократични съюза имат шанс заедно да сформират правителство, смята Петер Фиала, лидер на коалиция "Заедно".

Преди изборите обаче, президентът заяви, че ще връчи мандата на партията, а не на коалицията, спечелила най-много гласове.

Ние сме най-силната партия, убеден е Андрей Бабиш.

Бабиш влезе в политиката със солидна биография - империя в химическата, хранително вкусовата промишленост и в медиите. За управлението на държавата винаги е казвал, че тя трябва да се управлява като фирма.

Премиерският му мандат беше съпроводен от обвинения за измама и конфликт на интереси и критики за лошо справяне с пандемията, която отне живота на над 30 000 души в Чехия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кузманов след триумфа: Най-хубавите неща се случват на тези, които никога не се отказват
Кузманов след триумфа: Най-хубавите неща се случват на тези, които никога не се отказват
Неймар: Световното в Катар ще ми е последното
Неймар: Световното в Катар ще ми е последното