НОВИНИ

Ще остане ли Курц канцлер в сянка?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:18, 10.10.2021
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Въпреки че подаде оставка като канцлер, разследваният за корупция Себастиан Курц остава важна фигура в австрийската политика. От опозицията смятат, че той ще дърпа конците в сянка. Наблюдатели посочват близките му отношения с наследника му Александър Шаленберг. А членове на Австрийската народна партия се надяват той да се завърне на канцлерския пост.

Противници на Себастиан Курц се събраха спонтанно пред канцлерството след обявената от него оставка. Така той предотврати разпада на правителствената коалиция след като партньорите му от Зелената партия поискаха да се оттегли заради разследването срещу него за корупция.

Курц смята да обори обвиненията.

"Искам да предотвратя хаоса. Помолих правителствения екип на Народната партия да продължи работа и като лидер на партията предложих Александър Шаленберг за нов федерален канцлер".

Политически реакции след оставката на Себастиан Курц

Зелените приеха кандидатурата на външния министър след среща с него.

"Очаквам с нетърпение възможността за нова глава в сътрудничеството в правителството", заяви Вернер Коглер, вицеканцлер на Австрия, лидер на Зелените.

Като лидер на партията си Курц ще присъства на правителствените заседания.

Опозицията смята, че промяна няма да има.

"Външният министър Шаленберг е близък на Себастиан Курц. Вътрешният кръг във властта се запазва", смята Памела Ренди -Вагнер, лидер на Социалдемократическата партия.

Александър Шаленберг, дипломат от кариерата, се срещна и с президента Ван дер Белен. Съпартийци на 35-годишния Курц се надяват оставката му да е временна, други смятат, че разследванията за корупция и разпада на коалицията му с Партията на свободата преди две години означават, че той трябва да напусне политиката.

Следователите считат, че от 2016 г. до 2018 г. бюджетни средства са финансирали проучвания в интерес на Австрийската народна партия и тяхната публикация. Твърди се, че този план е помогнал на Курц да се издигне до канцлерския пост на предсрочните избори през 2017 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС издигна Карадайъ за президент, Пеевски води две листи за изборите
ДПС издигна Карадайъ за президент, Пеевски води две листи за изборите
Кузманов след триумфа: Най-хубавите неща се случват на тези, които никога не се отказват
Кузманов след триумфа: Най-хубавите неща се случват на тези, които никога не се отказват