НОВИНИ

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц подаде оставка

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:20, 09.10.2021 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц, разследван за корупция, обяви тази вечер оставката си.

Той предложи на президента Александър ван дер Белен да назначи външния министър за ръководител на правителството.

"Помолих правителствения екип на Народната партия да продължи работа и като лидер на партията предложих Александър Шаленберг за нов федерален канцлер", заяви Курц.

Той смята да остане начело на неговата консервативна Австрийска народна партия и да заеме мястото на депутат в долната камара на парламента.

В сряда Курц отхвърли обвиненията в съучастие в даването на подкуп и заяви, че ще остане на поста си въпреки разследването срещу него от страна на антикорупционната прокуратура.

На 6 октомври в централата на Австрийската народна партия, в канцлерството и в министерството на финансите се проведоха обиски.

Австрийската прокуратура за противодействие на икономическите разследва 9 лица, в това число самия канцлер, по подозрение в даване на подкупи и злоупотреба с доверието.

Следователите считат, че от 2016-та до 2018-та бюджетни средства на финансовото министерство са финансирали проучвания в интерес на Австрийската народна партия и тяхната публикация. Твърди се, че този план е помогнал на Курц да се издигне до канцлерския пост на предсрочните избори през 2017 г.

Това не са първите обвинения срещу Себастиан Курц.

През май прокуратурата започна разследване за изнесени от канцлера неверни данни пред парламентарна комисия във връзка с корупционния скандал "Ибиса-гейт".

Записите със скрита камера доведоха до оставката на крайнодесния вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе и крах на управляващата коалиция, последван от назначаване на служебно правителство.

Кадрите, заснети на остров Ибиса през 2017 г., показаха, че Щрахе предлага на фалшив руски поддръжник обществени поръчки в замяна на помощ за кампанията.

Срещу Курц започна разследване за унищожаване на твърд диск на 23 май, дни след избухването на скандала и точно преди гласуването на недоверие срещу правителството на канцлера.

От Народната партия на Курц заявиха, че е нещо обичайно преди смяна на правителството да се унищожават лични данни или неофициални документи и добавят, че сътрудникът на Курц не е имал достъп до документи с деликатна информация в тях.

През август Себастиан Курц беше преизбран за лидер на консервативната Австрийска народна партия (АНП). Той беше единственият кандидат и получи 99,4 процента от гласовете на делегатите, докато когато беше избран за пръв път за лидер на партията през 2017 г. получи 98,7 процента.

35-годишният австрийски канцлер заяви в речта си, че е мишена на политическата опозиция и се представи като противник на миграцията и привърженик на силната интеграционна политика.

Той се позова на разследването срещу него за предполагаемото невярно изявление, което той направи в парламентарната комисия при разследването за корупция. "Тези обвинения са резултат от все по-агресивно противопоставяне", каза тогава Курц.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водни оръдия срещу протестиращи заради ковид сертификатите в Рим (СНИМКИ)
Водни оръдия срещу протестиращи заради ковид сертификатите в Рим (СНИМКИ)
ЕС отпусна 30 млн. евро на Литва за справяне с бежанската криза
ЕС отпусна 30 млн. евро на Литва за справяне с бежанската криза