НОВИНИ

Ще се наруши ли балансът в ЕС след оттеглянето на Меркел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:48, 09.10.2021
Чете се за: 12:40 мин.
След новините
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Докато в Германия текат преговори за съставяне на правителство, канцлерът Ангела Меркел, която след 16 години се оттегля от политиката, е на прощална обиколка в няколко държави. Тя посети Италия и Ватикана, където имаше лична прощална аудиенция при папата. Той я нарече една от най-великите политически фигури в света.

Годината е 2005 г. На втория ден, след като е избрана за канцлер, Ангела Меркел е вече в Брюксел за среща с тогавашния председател на Еврокомисията Барозу. В столицата на Европа изпитват облекчение, че "силна парламентарна коалиция" ще управлява най-мощната икономика в Европа. А за първи път в историята на федералната република жена, и то от бившата Източна Германия, е начело на държавата.

Жозе Мануел Барозу, бивш председател на ЕК: Абсолютно ясно е, че Европа се нуждае от силна Германия. Германия е най-важната икономическа сила в Европа. Много е трудно да имаме растеж и развитие на икономиката в Европа без силна Германия.

Някои от евролидерите все още не са напълно убедени дали Меркел ще успее да излезе от сянката на великия си предшественик и голям европеец Хелмут Кол и дали ще притежава неговото визионерство по отношение на Европа. Но още на втория ден Меркел прави заявка да играе водеща в Европа.

Първият й европейски сблъсък е с Великобритания, която по това време
председателства Съвета на ЕС и за която години наред най-важни са финансови намаления от вноските в евробюджета.

Ангела Меркел - канцлер на Германия (2005 година): Цялото ми уважение към исканията на Великобритания за намаленията, но те са е само малка част от цялата картина за следващия финансов период в ЕС. Посланието ми към Лондон е - решение за бъдещия бюджет на Съюза ще намерим само тогава, когато разгледаме всички важни въпроси заедно и се погрижим за всички държави - и за нетните платци, и за нетните получатели.

През следващите 16 години действащите лица от фамилните снимки на срещите на върха ще се сменят многократко. От залите, където заседават лидерите ще изчезнат не само цигарите, броеницата на Берлускони, газираните напитки и сладките. Ще изчезне самата Великобритания, която така и не можа да се примири с липсата на отстъпки. А Меркел ще участва в повече от 100 срещи на върха и ще се утвърди като кризисния мениджър на Европа. А кризите следват една след друга - срива на еврото, бежанската вълна, Брекзит, Ковид…

Рафаел Лос - анализатор в Европейския център за външна политика, Берлин: Тя успя да запази на борда всички 27 държави, с изключение на Великобритания, въпреки всички тези кризи, които не бяха не само европейски, но и глобални. Това нейно наследство трябва да получи признание.

Йоханес Грьобел - Център за европейски политики, Брюксел: След 16 години на власт Меркел все още много популярна, именно заради прагматичния си лидерски стил.

Коя е Ангела Меркел?

В момента ЕС не преживява тежка криза - пандемията отминава, последиците от нея се овладяват, в някои държави дори по-добре от очакваното. Но в същото време цените на газа и електроенергията скачат, бежанският натиск от Афганистан се увеличава, нарастват и предизвикателствата, свързани с Китай и Русия. В такъв момент за Брюксел е важно кой европейски лидер може да поема водещата роля.

Йоханес Грьобел - Център за европейски политики, Брюксел: В момента не виждам кой би могъл да стъпи в обувките на Меркел. Има няколко лидери, които биха могли да поемат нейната роля, поне в определена степен. Добър кандидат за това е нейният наследник в Германия - една от най-големите и богати страни в ЕС. Но Еманюел Макрон също би имал интерес да се представи като голям лидер в Европа, също и поради вътрешнополитически причини.

Най-ясният кандидат за водещата позиция в Европа - Еманюел Макрон през последните години неколкократно е правил заявка, че има големи амбиции за бъдещето на Европа. След пандемията от COVID-19 именно френско-германската ос роди идеята за създаване на нечуван по размерите си финансов фонд за възстановяване и развитие, който икономически да спаси Европа от последиците от пандемията. Днес този фонд е факт и държавите вече се възползват от него.

Макрон е застъпник и на идеята за европейската автономия в областта на отбраната и по-малко зависимост от САЩ. За да осъществи амбициите си обаче, той първо трябва да се кандидатира и да спечели президентските изборни в собствената си държава, които са през април догодина – точно по време на европредседателството на Франция.

Засега европейците не привиждат Макрон като равен с Меркел. Според проучване на Европейския съвет за външни отношения, проведено в няколко европейски държави, кого биха избрали за "президент на ЕС", ако Меркел и Макрон бяха единствените кандидати, значителни мнозинства във всички страни, включително във Франция, посочват Меркел.

Рафаел Лос - анализатор в Европейския център за външна политика, Берлин: Съмнявам се, че в краткосрочен план има европейски лидер, който би могъл да замести Меркел. Мисля, че ролята на Германия в ЕС ще остане много важна, но се появяват и други играчи като Еманюел Макрон или пък премиерите на Испания и Италия. Според мен водещата роля на Меркел по-скоро ще бъде поета от няколко лидери, които вероятно ще се опитат да направят ЕС по-сериозен стратегически играч в международен план.

На кого Меркел ще липсва повече - на германците или на европейците

Оценките за Меркел не са еднозначни във всички държави и по отношение на важните за Европа въпроси. Критиките към нея са свързани най-вече с
това, че години наред си затваря очите за проблемите с върховенството на закона и корупцията в страни от Източна Европа, включително и в България чийто лидери принадлежат към нейното политическо семейство - Европейската народна партия.

Рафаел Лос - анализатор в Европейския център за външна политика, Берлин: Тя не беше достатъчно решителна по отношение на членството на партията на Виктор Орбан Фидес в Европейската народна партия. Не беше склонна да го изгони от ЕНП въпреки постоянните опити на Орбан да подкопава демокрацията и върховенството на закона в Унгария. Това нейно отношение няма да липсва на никого на европейско ниво, когато Меркел вече я няма. Мисля, че следващото германско правителство ще постави по-голям акцент върху човешките права, върховенството на закона, демокрацията и европейските ценности.

Йоханес Грьобел - Център за европейски политики, Брюксел: Политиката на новото германско правителство по отношение на върховенството на закона зависи от това каква коалиция ще управлява в Германия. И консерваторите, и социалдемократите смятат, че върховенството на закона трябва да бъде водещ принцип в ЕС, но те имат различия по отношение на изпълнението на тези принципите. Наследникът на Меркел в нейната партия Армин Лашет ще продължи да застъпва досегашната политика - политика на диалог с проблемни държави като Унгария или Полша, докато при социалдемократите и Олаф Шолц бихме очаквали по-строги мерки и дори искания за налагане на санкции.

Все още никой не знае колко дълго ще продължат коалиционните разговори в Германия, нито кой ще бъде следващият канцлер на страната.

Засега Меркел продължава да изпълнява тази функция и не се отказва от водещата си роля в Европа. На срещата за Западните Балкани в Любляна тя отново се опита да посредничи между София и Скопие за намираме на разрешение на спора помежду им, макар и без особен успех.

Меркел казва, че няма политически амбиции за по-нататък, нито пък, че иска да смени германската политика с европейска. Но все пак някои анализатори не изключват тя отново да се върне на сцената в Брюксел или Берлин, ако Европа или Германия имат нужда от нея.

Йоханес Грьобел - Център за европейски политики, Брюксел: Все още е много трудно да кажем какво ще е бъдещето на Меркел. Тя отрича бъдещи амбиции в политиката. Но ако след време се появи нужда от нея, не бих изключил напълно подобна възможност.

Германците избират различни начини да се разделят с канцлера си. Производител на плюшени играчки направи мече Меркел - с типичната прическа, вечното сако и черен панталон и с любимата огърлица в цветовете на германското знаме.

Благодарим Ви за тези 16 години, през които ни изведохте пред трудни времена. Поглеждайки назад осъзнаваме, че добрите неща, които направихте са повече от грешките. Затова сърдечно благодарим.

Някои смятат, че носталгия по нея едва ли ще има:

Изабел Хофман - фондация Бертерсман, Берлин: През 1998 година Хелмут Кол загуби изборите в Германия. Беше удивително колко бързо Кол изчезна от колективната памет на страната. Разбира се в исторически план той остава една голяма политическа фигура, но реалността и животът вървят толкова бързо напред, политиците толкова бързо се сменят един с друг… Това е едно от чудесата на демокрацията. Мисля, че в случая с Меркел ще имаме нещо такова. Тя ще остане много, много важна фигура, особено на фона на всички отворени въпроси в момента за това кой ще я наследи в германската, в европейската и в световната политика, дали тя ще търси друга роля или не. Но чувство на липса или носталгия не мисля, че ще има. Това е реалността, това е демокрацията.

Засега Меркел се сбогува с Германия, с Европа и света. В края на седмицата беше и на прощална лична аудиенция при папата, който я нарече една от "най-великите политически фигури на света".

На фона на отсъствието на ясни кандидати за нейното място в Германия и в Европа все още е рано да се се каже колко бързо ще бъде забравена Меркел и дали ще липсва ли на германците и останалите европейци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава студено и дъждовно
Остава студено и дъждовно
Европейски ден на донорството: 1016 българи чакат за трансплантация
Европейски ден на донорството: 1016 българи чакат за трансплантация