НОВИНИ

Кой ще наследи Ангела Меркел - започват следизборните залози в Германия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:30, 03.10.2021
Чете се за: 07:17 мин.
По света
Слушай новината

Днес Германия отбелязва 31 години от обединението между Германската демократична република и Федералната република Германия - знаков ден в историята на Европа. Празненствата тази година протичат на фона на неизвестните около това кой ще поведе днешна Германия след изборите от преди седмица.

Ангела Меркел се оттегля от политиката след 16 години управление, но засега продължава да е начело на страната като служебен канцлер.

Какви са възможните коалиции в Германия?

Германските социалдемократи ликуват - след 16 години картата на Германия отново почти изцяло се оцвети в червено. Последният червен канцлер на федералната република беше предшественикът на Меркел - Герхард Шрьодер. Сега Олаф Шолц има големи шансове да оглави правителството. След десетилетия на двупартийни коалиции, страната е изправена и пред перспективата да бъде управлявана от тройна коалиция.

"Избирателите много ясно се произнесоха и казаха кой трябва да формира следващото правителство. Това са трите партии - Социалдемократическата, Зелените и Свободната демократическа партия. Избирателите категорично възложиха на тези три партии да водят следващото правителство", коментира Шолц.

В Германия наричат възможната коалиция между социалдемократи, зелени и либерали коалиция "Светофар" заради цветовете на трите партии. Една седмица след изборите "Светофарът" изглежда все по-възможен и все по-желан. Близо 60% от германците смятат, че тази коалиция би била добра, а 70 на сто подкрепят Шолц за канцлер.

Противно на очакванията първите сондажи за съставяне на коалиция в Германия започнаха не между социалдемократите и останалите, а между втората и третата политически сили - Зелените и свободните демократи. Очаквано и в духа на времето зелените отбелязаха голям успех на изборите и за първи път в историята си издигнаха дори свой кандидат за канцлер - Аналена Бербок. Либералите стабилно присъстват в политическия живот на Германия и в Бундестага вече десетилетия наред, но този път се очаква да играят и по-ключова роля в управлението. Като идеология и предизборни програми Зелените и либералите стоят много далеч едни от други, особено по теми като борбата с климатичните промени и финансовата политика. Затова първите изявления след сондажните разговори помежду им прозвучаха много обнадеждаващо за привърженици на "Светофара".

"Това е исторически момент за нашето общество и нашата страна, защото политиката се концентрира не върху дребните неща, а върху една истинска промяна и обновление, върху големите задачи на бъдещето пред страната ни, която години наред тъпчеше на едно място. Сега е време да осъществим промяната и да създадем тройна коалиция, каквато до сега в Германия не е имало", каза Аналена Бербок - съпредседател на Зелените.

Либералите, които като програма са по-близки до консервативните партии в Германия, също са оптимисти.

"Чувстваме се отговорни заедно да осъществим промяната в Германия. Направихме своя анализ на застоя в миналото и го критикувахме. Затова сега водим разговори как може да преодолеем това, което разделя нашите партии, какви може да изградим мостове помежду си. В областта на климата и финансите имаме съмнения или различия, но сега трябва да търсим мостове. И този процес започна днес в една много добра атмосфера и не е приключил", коментира Кристиян Линднер - лидер на Свободната демократическа партия.

Германските политици са убедени, че трябва да създадат коалиционна култура, която прави възможен експертния дебат, а не задкулисните договорки. Въпреки че отбеляза най-лошия резултат в историята си Християндемократическият съюз също направи заявка да управлява страната с коалиция "Ямайка" - заедно с либералите и зелените.

"Намираме се в ситуация, каквато Германия все още не е преживявала. Цяла Европа е вперила погледи в нас. Трябва да излъчваме сигнали, че сме готови да съставим правителство, което е в състояние да управлява, правителство готово да действа. Защото Европа има важни задачи пред себе си и, разбира се, всички очакват стабилност в Германия. Затова трябва да водим тези разговори с голямо чувство за отговорност", каза Армиш Лашет.

Шансовете му обаче да играе водеща роля във формирането на правителство изглеждат все по-минимални, а критиките към него, дори в собствената му партия и в сестринския Християнсоциален съюз, който управлява в Бавария, растат. Много от съпартийците му смятат, че за катастрофалния резултат на консерваторите вина носи именно Лашет и дори искат оставката му като лидер.

"В момента шансовете да стане канцлер определено са на страната на Олаф Шолц. Важно е изборните резултати и вотът на хората да се уважават. Затова като лидер на моята партия Християнсоциалния съюз мога само да поздравя Олаф Шолц за резултатите и за това, че събра най-голямата подкрепа от гласоподавателите", каза Маркус Зьодер - министър-председател на Бавария и лидер на Християнсоциалния съюз.

Важните теми за германците по време на предизборната кампания бяха предимно борбата с климатичните промени и социални въпроси като цените на тока, липсата на достъпни жилища за млади хора, последиците от пандемията. Темата за миграцията отсъстваше. Затова и крайнодясната популистка Алтернатива за Германия, която на предишните избори набра популярност с антиимигрантската си реторика, сега загуби част от подкрепата си.

Изборите и липсата на редовно правителство едва ли ще се отразят на живота на германците, нито ще забавят икономическото развитие. Според последните статистически данни ситуацията в Германия даже се е подобрява, безработицата през септември е намаляла, а страната се справя с преодоляване на последиците от пандемията по-добре от очакваното.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Магдалена Ташева, "Атака": Влизаме в битката за президент, защото дава възможност за промяна
Магдалена Ташева, "Атака": Влизаме в битката за президент, защото дава възможност за промяна
Софийската опера и балет откри новия си сезон
Софийската опера и балет откри новия си сезон