НОВИНИ

31 години от обединението на Германия

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:25, 03.10.2021 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Днес се навършват 31 години от обединението на Германската демократична република (ГДР) и Федерална република Германия (ФРГ), и падането не Берлинската стена. Събитие, емблематично не само за Германия, но и за цяла Европа.

Канцлерът Ангела Меркел се включи в честванията в Хале. Заедно с нея участваха президентът Франк-Валтер Щайнмайер и председателят на Бундестага Волфганг Шойбле.

Седмица след парламентарните избори в Германия водещите партии започват преговори за съставяне на управляваща коалиция.

В речта по случай Деня на обединението канцлерът Ангела Меркел призова политическите партии да преодолеят различията си. Ето какво послание отправи тя към германците в може би последната си важна реч като канцлер:

"Разбира се, трябва да продължим да изграждаме нашата страна. Може в бъдеще да спорим как, но знаем, че решението е в ръцете ни, че трябва да се изслушваме и да разговаряме, че имаме различия, но преди всичко общи неща. Бъдете отворени за срещи, бъдете любопитни едни към други. Разказвайте историите си и толерирайте различията си. Това е урокът от 31 години германско единство".

Днес социалдемократите, които спечелиха с малка преднина, и консервативният съюз, в който участва партията на Меркел, започват успоредни консултации със Зелените и либералите. Очертава се коалиция от три партии. Меркел призова към компромиси, за да се състави кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В памет на Ванга: 110 години от рождението на пророчицата
В памет на Ванга: 110 години от рождението на пророчицата
На кафе в "Капана" - посетителите могат да осиновят куче
На кафе в "Капана" - посетителите могат да осиновят куче