НОВИНИ

Елиф Шафак пред БНТ: Имаме нужда от песимизма на разума и оптимизма на сърцето

bnt avatar logo
от БНТ
18:18, 03.10.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Тя пише на турски и на английски. Живяла е на Запад и на Изток. Определя себе си като феминист и космополит, активист за правата на онеправданите и борец за свобода на словото. Тя е Елиф Шафак.

Книгата ѝ "Любов" е включена от Би Би Си в престижната селекция от "100 романа, които промениха нашия свят". Освен писател тя е доктор по политически науки. През 2017 г. Politico я избира за една от 12-те личности, които биха направили света по-добър.

Преди дни на български език излезе преведен най-новият роман на писателката - "Островът на изгубените дървета". Пред БНТ тя говори за него, за уроците от пандемията, за кризата на смисъла и ерата на песимизма, за значимите новини днес, за разликата между информация, знание и мъдрост.

"Трябва да разберем, че старият свят вече го няма, а новият още не се е родил. Това е време на несигурност, на промяна. Смятам, че сме в ерата на песимизма и страха, обзела ни е екзистенциална тревожност", коментира тя.

Преживяваме криза на смисъла, защото смятахме демокрацията за даденост прекалено дълго време, коментира Шафак. Много хора считаха, че на Запад няма защо да се тревожат за демокрацията, за правата на жените или за свободата на словото - те не трябва да се приемат за даденост.

Все по-малко са хората, които смятат, че с добро образование, децата ни ще имат по-добри възможности за развитие. Пандемията също ни изправи пред много негативни емоции.

"Смятам, че здравословна доза песимизъм не е нещо лошо, защото имаме малко нужда от песимизма на разума, за да разберем какво се случва по света. Имаме и нужда от здравословна доза оптимизъм и надежда, която можем да открием като се вгледаме в ближните си. На този свят винаги е имало неща, които са по-силни от разделението и поляризацията - любовта, приятелството и солидарността", заяви Елиф Шафак.

За да си добър писател, трябва да си добър читател. Ние сме ученици в училището на живота, така че четенето е много важно, каза още Елиф Шафак.

Вижте повече в интервюто на Детелина Калфова

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Вълчев: Анастас Герджиков е безспорен ерудит и авторитет
Красимир Вълчев: Анастас Герджиков е безспорен ерудит и авторитет
Любомир Каримански, ИТН: Изисква се голяма смелост с 65 депутати да направиш кабинет
Любомир Каримански, ИТН: Изисква се голяма смелост с 65 депутати да направиш кабинет