НОВИНИ

Георги Първанов: Късният Радев прилича на ранния Борисов

bnt avatar logo
от БНТ
17:02, 03.10.2021
6426
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

През 2009 и 2010 година, като премиер, Бойко Борисов призоваваше многократно тогавашния президент Георги Първанов да се изправи срещу него, но на парламентарните избори. Днес, в студиото на "Говори сега" президентът от 2002 до 2012 г. коментира миналото, както и предстоящите избори.

"Тогава казах - не съм аз този, който ще хвърли страната в хаос, като остави двете институции обезкървени. Това, което сега виждаме, до някаква степен повтаря, макар и с обратен знак, това, което се случи през 2010 година", каза Първанов.

По думите му с цитатите за "полата на госпожа Цачева" и отговорите от другата страна дебатът е загрубял и е тъжно, че президентът Радев е изоставил утвърдения президентски език.

"Късният Радев прилича на ранния Борисов", коментира Георги Първанов.

Според бившия президент настроенията на обществото са с ясна посока и ГЕРБ сигурно ще спечели парламентарните избори, но връщането на Бойко Борисов към днешна дата не е приемливо.

"Това, което аз казвам, не се отнася само за ГЕРБ, призивът ми е и към другите партии, които очевидно ще търсят конфигурация помежду си - това е една измислена битка, една тебеширена линия, която е прокарана между двата типа партии и в крайна сметка ще се съберат в бъдещия парламент, няма да се разберат и ще потретим или не знам за кой път ще идем на избори", заяви той.

Проф. Анастас Герджиков: Не съм партиен кандидат, очаквам подкрепата на всички граждани

За Георги Първанов предстоящите избори не са битка, а състезание, което става много интересно. Имаме президент, който стои относително добре, както и основна конкуренция в лицето на проф. Герджиков, който вдъхва респект, кандидатите им за вицепрезиденти също събират симпатии, коментира още той. Не трябва обаче да подценяваме и останалите двойки - те могат да разбъркат картите.

Лозан Панов: Моята кауза е независимостта на съдебната система, Мария Касимова е кандидатът за вицепрезидент

"С появата на Лозан Панов балотажът става твърде възможен. Ако се върнем на другите кандидатури - безспорно Радев е фаворит, но и проф. Герджиков има своите качества. Президентските избори винаги са били непредсказуеми. Позволете ми да върна времето 20 години назад, когато 40 дена преди изборите бях 15-и по рейтинг според социолозите и взех, че спечелих", каза Георги Първанов.

Той коментира и предизборните споразумения на партиите.

"С моя скромен опит в политиката мога да кажа, че смисълът на една кампания е да се разграничим, затова изпреварващите анонси объркат хората. Когато мине кампанията и се видят резултатите, трябва да се седне на една маса и да започнем да разговаряме, тези, които сме упълномощени, а не само с пет основни точки - образование, здравеопазване и това е", заяви бившият президент.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самолет се разби в Милано - има загинали
Самолет се разби в Милано - има загинали
Георги Вангелов загуби инфарктно на Световното по борба
Георги Вангелов загуби инфарктно на Световното по борба