Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Илияна Цанова: Октомври е крайният срок, за да получим авансови плащания по Плана за възстановяване

bnt avatar logo
от БНТ
17:11, 03.10.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

1.6 млрд. лева са заложени на карта. Ще ги получим ли до края на тази година? Кога е последният шанс да внесем Плана за възстановяване и развитие и доколко Европейската комисия иска да преговаря с временно правителство? В "Бизнес.БГ" темата коментира Илияна Цанова, зам. генерален директор на дирекция "Бюджет" в Европейската комисия.

"25 държави членки до момента са предоставили своя план в ЕК, България и Холандия са двете държави, които все още не са предоставили своите планове", каза тя.

Направени са 52 млрд. евро авансови плащания на държавите, които имат одобрени планове, сред тях Италия, Австрия, Испания. Били са одобрени и плановете на Румъния и Малта. Предстои разглеждането на още 5 държави.

"Сроковете са ясно разписани, ЕК право до 2 месеца да разгледа плановете за възстановяване и да ги одобри или да ги върне с някои коментари. След одобрението на ЕК Съветът на ЕС трябва да даде своето положително становище и след това ЕК има право в срок до 2 месеца да направи авансовото плащане от 11%", обясни Илияна Цанова.

Очаква се при внасяне на плана да са ясни становищата от двете страни, тъй като ЕК работи в тясно сътрудничество с българското правителство.

Месец октомври е крайният срок, за да получим авансово плащане преди края на годината, тези средства са целеви, отбеляза Цанова и предупреди, че авансовото плащане няма да запълни някакви дупки в бюджета.

"Те са целеви средства за финансиране на инвестиции, които са одобрени по Плана за възстановяване", подчерта тя.

Цанова препоръча България да започне да прави процедурите по възлагане на обществени поръчки, тъй като сроковете са много кратки - това е временен инструмент, който трябва да действа като антикризисна мярка.

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте повече теми от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийската опера и балет откри новия си сезон
Софийската опера и балет откри новия си сезон
Джони О‘Мара и Кен Скупски спечелиха титлата на двойки на Sofia Open
Джони О‘Мара и Кен Скупски спечелиха титлата на двойки на Sofia Open