НОВИНИ

Европейски ден на донорството: 1016 българи чакат за трансплантация

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 09.10.2021
Чете се за: 04:45 мин.
Още
Слушай новината

1016 българи чакат за трансплантация. От началото на годината са реализирани 11 успешни донорски ситуации, а 43 пациенти са получили втори шанс за живот след присаждане на орган. Въпреки това България остава на едно от последните места по брой трансплантирани.

Днес отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. В редица градове са организирани събития, които минават по мотото „Просто кажи Да“. С цел да се привлече вниманието на обществото към смисъла и значението на донорството редица емблематични сгради са осветени в зелено.

В Пловдив Градският дом на културата е осветен в цвета на донорството. Преди десетина дни в града имаше донорска ситуация, при която роднините на млад мъж, изпаднал в мозъчна смърт, решиха да дарят органите му и така други четирима българи получиха шанс за нормален живот.

Но отказите не са малко, казва координаторът по донорство в Университетската болница "Свети Георги" д-р Константин Чифлигаров. Според него фактът, че темата не се обсъжда в семейството води до отказ, когато дойде момента да се вземе подобно нелеко решение.

Според трансплантираните промените в законодателството през последните години са стъпка в правилната посока, но има проблеми, които пречат този процес да се развива с по-ускорени темпове и повече хора да получат втори шанс да живеят нормално.

След двете трансплантации, които са му направени, Георги Пеев от Хасково посвещава живота си на каузата повече хора да станат съпричастни към даряването на органи. Това е причина да стане главен герой във филма на Стефан Командарев „Живот за живота“.

Донорството и трансплантациите са живот, но неизбежно разговорите минават и през смъртта. Донорството освен, че спасява живот, то прави хората активни, а не клиенти на социалната система, казва Георги.

Последната донорска ситуация в Пловдив е от края на септември. 28-годишен млад мъж, изпаднал в мозъчна смърт, спаси четири живота. Въпреки тежката загуба роднините са убедени в решението си.

Беше много емоционална ситуация. След като обясних за състоянието за мозъчна смърт, що е то и че техният близък е в това състояние, те буквално казаха - Да, разбираме ви докторе. Да, ние сме обсъждали вариантите за дарителство на органи в една такава ситуация. Да, съгласни сме да дарим органи, казва д-р Костадин Чифлигаров - ръководител на донорската програма към УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив.

Повечето близки в подобни ситуации обаче отказват. Това е причина от петте донорски ситуации от началото на годината в Пловдив само три да са успешни.

Според д-р Чифлигаров ако темата за донорството се коментира в семейството това би помогнало да се увеличат съгласията за даряване на органи.

Често близките и роднините декларират при разговор с тях ,че приживе не им се е налагало и не са коментирали донорството като вариант и често точно този тип разговор завършва за съжаление с отказ за донорство, допълва д-р Чифлигаров.

Повече от 100 души медицински и немедицински персонал е необходимо да работят активно от възникването на донорската ситуация до извършването на успешна трансплантация. Причина процесът да буксува според трансплантирани, е недостатъчната ангажираност на координаторите в донорските центрове.

България има 30 центъра, от които една трета са софийски болници и от тези една трета в София те дават най-малко в сравнение с другите областни центрове, което е абсолютен парадокс. Отварям скоба, "Пирогов" не е дал донорска ситуация от не знам колко години. Според нас това, което трябва да се промени е координаторите по донорство да бъдат платени и да работят само това, както е в Испания например, допълва Георги Пеев.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се наруши ли балансът в ЕС след оттеглянето на Меркел
Ще се наруши ли балансът в ЕС след оттеглянето на Меркел
Километрични опашки на "Дунав мост" 2 след затварянето на Хаинбоаз за ремонт
Километрични опашки на "Дунав мост" 2 след затварянето на Хаинбоаз за ремонт