НОВИНИ

Сгъстяват ли се облаците над канцлера на Австрия Себастиан Курц?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:22, 07.10.2021
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Австрийският канцлер Себастиан Курц и девет от най-приближените му съветници от Австрийската народна партия са обвинени в корупционни схеми. В телевизионно интервю Курц заяви, че не вижда причина да подава оставка.

Опозицията вече започна подготовка за вот на недоверие към кабинета "Курц". В ход са консултации между всички парламентарно представени формации и президента на Австрия.

Обвиненията бяха повдигнати след обиски в министерството на финансите, офиси на Австрийската народна партия и на кабинети в канцлерството. Според прокуратурата, канцлерът и съветниците му са използвали бюджетни пари, за да създадат благоприятен медиен образ на Курц, публикувани са и манипулирани социологически проучвания.

Австрийският канцлер отрече обвиненията в злоупотреби

Множество есемеси показват "топлите" връзки между медийните собственици и политиците. Става дума за периода 2016-2017 г. Тогава Себастиан Курц е министър на външните работи, но в плановете му е борба за лидерското място в Народната партия, гледа и към канцлерския пост. Той отрича всички обвинения.

"Не знам дали познавате онова чувство, когато си несправедливо обвинен в нещо или се намеква, че си извършил нещо нередно. Доста неприятно усещане. В същото време - положителното е, че когато знаеш какво си правил и знаеш, че обвиненията срещу теб не са верни, това ти дава сила. И аз ще използвам тази сила, за да се защитя от всички фалшиви обвинения, като използвам всички, залегнали в Конституцията правни и демократични средства", бе категоричен канцлерът.

Не е ясно и бъдещето на кабинета "Курц". Лидерът на Зелените - коалиционният партньор на Австрийската народна партия, и вицеканцлер Вернер Коглер, се усъмни в способността на Курц да остане на поста си.

"Обвиненията срещу ръководството на Народната партия са много сериозни. Сега е моментът за стабилност и ред, за стабилност и отговорност, за стабилност и изясняване на ситуацията", каза Вернер Коглер.

Опозицията реагира остро и вече започна подготовка за вот на недоверие към правителството.

"Става дума за много сериозни обвинения, 100 страници за прочит и анализ. Това не може да се подмине. Става дума за подтикване към присвояване, става дума за подкуп. Той повече не може да изпълнява задълженията си и да заема поста без да понесе огромни щети. Без Австрия да понесе щети", заяви Памела Ренди-Вагнер, лидер на Австрийската Социалдемократическа партия.

Това не са първите обвинения срещу Себастиан Курц. През май прокуратурата започна разследване за изнесени от канцлера неверни данни пред парламентарна комисия във връзка с корупционния скандал "Ибиса-гейт".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради изригващия вулкан затвориха летището на остров Ла Палма
Заради изригващия вулкан затвориха летището на остров Ла Палма
Ученици са заловили шофьора, избягал след тежката катастрофа с мотор в Стара Загора
Ученици са заловили шофьора, избягал след тежката катастрофа с мотор в Стара Загора