НОВИНИ

Вече могат да се подават онлайн заявления за гласуване по настоящ адрес

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:19, 07.10.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Вече всеки може да провери дали името му фигурира в подписката на някоя партия, коалиция или инициативен комитет. Проверката може да се направи на страницата на Централната избирателна комисия. От ЦИК съветват - при установяване на нередности да се подава сигнал до Комисията за защита на личните данни.

След активирането на възможността за подаване на онлайн заявление за гласуване по настоящ адрес досега най-много заявления са подадени от Турция - над 4000, по над хиляда души са подали заявления и в Германия, Великобритания и Испания. Срокът е до 30 октомври. На някои места обаче ще се наложи излишно да има секции заради задължението в закона да се отвори секция там, където на предишните избори са гласували повече от 100 души.

"Примерно в Никити, което е курортно селище, ако не се лъжа в района на Халкидики, имаше близо 1400 избиратели на последните избори. Сега е съмнително дали ще има много хора, но все пак секция ще има, защото сме длъжни да я открием", обясни зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

От ЦИК увериха, че по отношение на проверката за това дали единият от лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е с двойно гражданство, ще бъде установено както при всички други, които се заявят като водачи на листи.

"И ако не отговарят на изискванията, вследствие като резултат от проверката се установи, че има и друго освен българско гражданство, биват заличени такива кандидати от листите. Но дали Кирил Петков има и друго гражданство ще установим, когато регистрираме листата и той бъде кандидат в тази листа и извършим проверка", каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

От ЦИК отрекоха появили се твърдения, че са наели 12 IT специалисти, които да работят със софтуера за изборите. Казаха, че имат договор с четирима, които да обучат членовете на комисията как се работи със софтуера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В петък бордът на МВФ ще заседава по казуса с Кристалина Георгиева
В петък бордът на МВФ ще заседава по казуса с Кристалина Георгиева
Хамилтън отрече за смяна на двигателя преди Гран при на Турция
Хамилтън отрече за смяна на двигателя преди Гран при на Турция