НОВИНИ

Политици и офшорки: Какво обясниха Николай Младенов и Асен Василев?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:00, 07.10.2021
Чете се за: 06:30 мин.
У нас
Слушай новината

Николай Младенов е вторият политик, чието име фигурира в досиетата "Пандора", съобщи сайта bird.bg.

Разследването на bird.bg сочи, че Никoлай Младенов е регистрирал офшорната си фирма на Сейшелите през август 2013 г., няколко месеца след като напуска българската политика и седмица след като става специален пратеник на ООН за Ирак. Дипломатът поема този пост на 2 август 2013 г., а фирмата "Afron Enterprises" Ltd. е учредена на 9 август. От bird.bg публикуваха и официалния отговор на Младенов пред техния сайт.

"Винаги съм уважавал журналистите и техния стремеж да стигат до истината и съм работил с тях в интерес на прозрачността. Затова и вчера разговарях с г-н Чобанов от bird.bg и му благодаря за отзивчивостта и желанието да изясни нещата. Регистрацията на фирма, която се появява на мое име, никога не е работила и никога не имала финансови потоци. През 2013 г., след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта регистрирах фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започнах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха"

На въпрос за несъответствието в датите на назначението му в ООН и регистрацията на фирмата, Младенов заявява, че не може да си спомни как точно е протекъл процесът, но казва, че той е започнал преди началото на мандата му в ООН.

От информацията в Досиетата "Пандора" се вижда, че SFM е фактурирала по 600 евро на година за поддържане на регистрацията, която е била активна до 2018 г. Младенов уверява, че се е свързал с фирмата и е получил документ, че тя не е активна оттогава.

Асен Василев е излязъл от управлението на офшорна фирма година преди да стане министър

Вестник "Труд" пък публикува днес информация за офшорна фирма на Британските Вирджински острови, която е 100% собственост на бившия служебен финансов министър и настоящ съпредседател на "Продължаваме промяната " Асен Василев.

Според изданието той участва и в други фирми зад граница и в България. "Труд" твърди, че разполага с документи, според които офшорката се казва "Акселберт Лимитид". Дружеството към момента било в добро състояние и е действащо. Учредено е на 12 май 2015 г. Асен Василев притежавал целия капитал от 50 000 акции, твърдят от "Труд".

От пресслужбата на "Продължаваме промяната" казаха за "По света и у нас" че Асен Василев е декларирал всичко, което притежава в подадените от него декларации. В данъчната му декларация, фигурираща в сайта на КПКОНПИ, е вписано, че 12 месеца преди встъпването си в длъжност като служебен министър на финансите, Василев е излязъл от собствеността и управлението на цитираната от вестник "Труд" фирма "Акселберт лимитид", както и от всички останали дружества, в които е имал участие.

Радев: Службите да работят така, че да не останат неразкрити "кутии на Пандора"

В Благоевград президентът Румен Радев коментира темата преди да стане ясно кой е вторият български политик, за когото от дни се говори, че фигурира в досиетата "Пандора".

"Моите очаквания са българските служби, правоохранителни органи, да работят така, че възстановяването на справедливостта в България да минава през това българските граждани да научават от тях, а не от чужбина, за нарушаването на закона. Очаквам така да работят, че в България да не остават неразкрити кутии на Пандора", каза президентът.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов също коментира информацията в "Пандора пейпърс".

"За мен е недопустимо хора, които се занимават с управление, с политическа дейност, да използват подобни техники за укриване на доходи или за укриване на капитала, който притежават. Другият голям въпрос вече е за ефективността в дейността на специализираните институции у нас. Защо трябва да се очакват едни или други журналистически разследвания, а не тези държавни органи, които трябва първи да установяват подобни факти, да трябва да ги получават от журналисти", каза той.

Тихомир Безлов: В досиетата "Пандора" има поне 10 пъти повече български офшорни компании

В "Денят започва" икономистът Емил Хърсев и Тихомир Безлов, експерт в Института за изследване на демокрацията коментираха, че от българска гледна точка, като че ли има доста по-голяма група офшорни компании, които са собственост на българи.

Според Безлов дори имената да са само 200, пак са 10 пъти повече от разкритията при досиетата "Панама" или "Парадайс", където бяха замесени около двайсетина български имена.

"Сложно е да се докаже престъпление, по-скоро идеята за създаване на една всеобща нетърпимост срещу страните с благоприятен данъчен режим има една основна цел - увеличаване на фискалния натиск върху собствениците на корпорации", коментира Хърсев.

Проблемите с офшорните зони и тяхното влияние са различни в различните страни и като цяло няма как да се забранят, коментираха още двамата експерти. Предстои да видим кои и колко още български имена ще излязат в "Пандора пейпърс".

По темата работиха: Ирина Цонева, Иво Никодимов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силно земетресение разтърси Токио
Силно земетресение разтърси Токио
Толкова ли е страшен глутенът?
Толкова ли е страшен глутенът?