 
                     
                     
                    Когато говорим за здравословно хранене, не можем да не се опитаме да разберем нещо повече за глутена. В последните години той е сочен като причинител на различни проблеми.
Институтът по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" край Русе има исторически постижения в селекцията на пшеница. Екип на БНТ влезе в една от лабораториите на Института в търсене на отговор на въпроса: Толкова ли е страшен демонизираният глутен?
"Глутенът е пластично-еластична и разтеглива субстанция, която се получава след смилане на зърното и отмиване с вода. За мен изобщо не е страшен, защото ако го няма глутенът, няма как да получим добър хляб. На него се дължи формата и порестостта на хляба. Ние правим количествен и качествен анализ на глутена - първо смила се пробичката, след което тя се замесва и отлежава, след това предстои отмиването, което продължава около 20 минути, подсушава се", обясни лаборантът Кръстинка Петрова.
В лабораторията за технологични качества на зърното сравняваме различни изсъхнали вече проби, за да видим разликата между качествена и не толкова качествена пшеница. Пробата от качествената е по-голяма, плътна и равномерна, без шупли. Оказва се, че именно според съдържанието на глутен се определя качеството на зърното.
"Според количеството на глутена в пшеницата те са с високо, с повишено качество и обикновена трета група пшеница. Първата група с високо качество се използва за подобряване на тези с по-слабо качество. Най-добрата е с повишеното качество, тя е най-добра за най-добър хляб и тестени изделия", каза още Кръстинка Петрова.
А сега – внимание към третата група пшеница, с най-малко глутен. Позната е и като фуражна. Тя обаче дава и най-големи добиви. Ето защо е и най-масова.
"Когато е под определено количество глутенът, когато е в малко количество, тогава се води фуражна пшеница. За да бъде хлебопекарна пшеница, си има точно по БДС определени стандарти колко трябва да е глутенът. Тя е по-слабичка, при нея се прибавят коректори.
Коректори. Ето тук започва една друга приказка, която в института не могат да ни разкажат. Поне не достоверно, защото явно става дума за големи интереси – кой, как, колко и откъде внася фуражно зърно или пък накъде и как изнася качествена българска пшеница. Търговия и свободен пазар. Хубави изделия – особено хляб – стават от хубави сортове, с високо съдържание на глутен. Но хубави големи добиви пък се получават от фуражни сортове. Отсъствието на качество се компенсира после – с коректори, както ги наричат тук. А ето отношението на специалиста към етикетите на пазара на "безглутенови" тестени изделия.
"Това ми звучи много странно наистина, за мен като човек, който се занимава с това. Няма такава пшеница, не можеш да получиш брашно без глутен", отговори лаборантът.
Гледайте повече теми от "България в 60 минути"
Репортер: Роман Сушков
 Благомир Коцев поиска делото срещу него да бъде прекратено, материалите по разследването му бяха предявени
                                            
                    
                        Благомир Коцев поиска делото срещу него да бъде прекратено, материалите по разследването му бяха предявени