НОВИНИ

67 000 пенсионери в област Русе от днес получават добавка 120 лв.

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 07.10.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

67 000 пенсионери в област Русе от днес получават добавка 120 лв. Възрастните хора обаче казват, че трудно могат да оцелеят през зимата с тази допълнителна сума, защото не стига да покрият разходите си, най-вече за ток и лекарства.

Славка Пашанкова коментира, че след 43 години стаж като медицинска сестра в детска ясла сега взима 300 лева пенсия.

"Подигравка. Тия пари не могат да ти стигнат за нищо. Да работят върху преизчисление на пенсиите с такъв коефициент, с който да се доближават до увеличенията на цените на разходите на хората. Иначе 120, 50, 300 да сложат, това е някаква мижава, средна позиция, която нищо не помага на пенсионерите. Абсолютно нищо", коментира тя.

"256 и някакви стотинки вземам в момента. Ако сложите тия 120 от тоя месец, които са временно, не знам на какво се надяваме оттам нататък. Не искам да го мисля, защото това ми докарва още болести освен тия, които имам", каза пред камерата на БНТ Ана Григорова.

"Аз не купувам лекарства, добре че съм здрава. 90-годишна съм. Мен само от тока ме е страх. От друго не ме е страх. Като има хляб, ще караме както можем", заяви и Николина Демирева.

Допълнителните 120 лв. към пенсиите бяха осигурени с актуализация на бюджета, гласувана и приета от Народното събрание. Те ще бъдат изплащани и през месеците ноември и декември. За целта са осигурени общо 249 млн. лв., с които ще бъдат подпомогнати 2 000 080 пенсионери в страната.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха Нобеловата награда за литература на танзанийски писател
Връчиха Нобеловата награда за литература на танзанийски писател
Министерството на финансите: Цените ще се повишават повече от очакваното
Министерството на финансите: Цените ще се повишават повече от очакваното