НОВИНИ

Политически реакции след оставката на Себастиан Курц

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:41, 10.10.2021
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка, след като срещу него беше започнато разследване за корупция. Курц предложи външния министър Александър Шаленберг да бъде назначен на неговия пост.

Смяна във властта в Австрия. Канцлерът Себастиан Курц се оттегля и предлага свой заместник.

"Помолих правителствения екип на Народната партия да продължи работа и като лидер на партията предложих Александър Шаленберг за нов федерален канцлер", каза Курц.

Рокадата може да открие пътя към продължаване нормалната работа на правителството. Коалиционният партньор на Курц одобри този ход.

"Оставката на Себастиан Курц като федерален канцлер е правилна стъпка, важна стъпка към бъдещото сътрудничество в правителството", заяви вицеканцлерът и лидер на Зелените Вернер Коглер.

Останалите партии обаче изглеждат скептични, защото Курц възнамерява да остане лидер на Австрийската народна партия и да стане председател на парламентарната ѝ група.

"Тази оставка е закъсняла. Но ние задаваме въпроса дали това е достатъчно. Става дума за системни действия, не само на един човек", коментира лидерът на Либералната партия Беате Мейнл-Рейсингер.

"Външният министър Шаленберг е близък на Себастиан Курц. Вътрешният кръг във властта се запазва. Зелените трябва да решат с кого искат да управляват. Не мога да си представя, че след последните седмици и часове е възможно управление на стабилно правителство", смята лидерът на Социалдемократическата партия Памела Ренди-Вагнер.

Себастиан Курц подаде оставка, след като срещу него започна разследване за корупция. Обвинението е, че между 2016 и 2018 г. са използвани държавни средства за финансиране на частично манипулирани проучвания на общественото мнение в полза на партийни интереси. Това е периодът, в който Курц стана лидер на Австрийската народна партия и влезе в правителството в коалиция с крайнодясната Партия на свободата.

Впоследствие коалицията се разпадна заради корупционния скандал "Ибисагейт", в който попадна коалиционният му партньор Хайнц-Кристиан Щрахе. Курц започна втория си мандат през януари 2020 г., начело на коалиция със Зелената партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Ирландия загуби от Швейцария преди мача с България
Северна Ирландия загуби от Швейцария преди мача с България
Втори тур на кметските избори в 6 населени места
Втори тур на кметските избори в 6 населени места