НОВИНИ

ДПС издигна Карадайъ за президент, Пеевски води две листи за изборите

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:46, 10.10.2021
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ДПС издига собствена кандидатура за президент и вицепрезидент за първи път от създаването си. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ и евродепутатът Искра Михайлова са кандидатите на партията. На предишните избори от ДПС подкрепиха Пламен Орешарски, издигнат от инициативен комитет. В политиката се връща и бизнесменът Делян Пеевски като водач на две листи - в Благоевград и във Велико Търново.

Точно в 16.00 ч. документите за регистрация на двойката Мустафа Карадайъ - Искра Михайлова бяха внесени за регистрация в ЦИК от знакови лица в ръководството на ДПС като Юнал Лютфи, Емел Етем, Йордан Цонев.

Окончателното решение за издигането на тези кандидатури беше взето на заседание на Националното оперативно бюро на движението днес следобед.

Пред медиите Юнал Лютфи обяви, че според него е трябвало именно тези чисто партийни кандидатури да бъдат издигнати дори по-рано, защото такова е било очакването на избирателите. За Искра Михайлова обясни, че не е член на ДПС, но пък е много активен евродепутат от Движението с високи постове в Европарламента.

След регистрацията Юнал Лютфи обяви пред медиите, че ДПС издига изключителен кандидат президент - популярен, последователен, предвидим, в когото може да се инвестира доверие.

Това е без да преувеличавам Без да преувеличавам един исторически ден за ДПС, заяви Юнал Лютфи, член на Националното оперативно ръководство.

БНТ: Как взехте решението да издигнете вашия лидер, тоест чисто партийна кандидатура? Говореше се за лица извън редиците на ДПС?

ДПС през тези 30 години се оказа една изключително важна партия в политическото изграждане на демократична България от 90-та година до днес. Тя е най-стабилната, най-предвидимата със сериозно високи оценки в Европа и света, допълни Лютфи.

Помолен да коментира дали по този начин ДПС не рискува дългогодишната си роля на балансьор в българския политически живот, Лютфи каза, че вече етапът на балансьор е отминал.

Ние вече играем сериозно да участваме във властта и без ДПС, повярвайте ми трудно би се направило сериозно, трайно и стабилно правителство в България.

На въпрос на БНТ кого биха подкрепили, ако кандидатите им не стигнат до балотаж на президентските избори, Емел Етем отговори, че този въпрос тепърва ще се обсъжда в партията.

Делян Пеевски е водач на листата на ДПС във Велико Търново

И още една новина от ДПС - Делян Пеевски се връща политиката. След като не беше в листите за 45-о и 46-о НС след лично решение, той отново оглавява листите на ДПС - във Велико Търново и Благоевград.

Делян Пеевски е засегнат от санкции по закона "Магнитски", името му е и в досиетата "Пандора". Областният председател на ДПС във Велико Търново каза, че за обвиненията срещу Пеевски е рано да се говори, защото текат проверки, но институциите у нас все още нищо не могат да докажат. Затова и по думите му, от Движението твърдо стоят зад Делян Пеевски и той щял открито и позитивно да участва в кампанията.

ДПС не е ревизирало отношението си към Пеевски след разкритията "Пандора"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слаба активност на балотажа за кмет в Калояново
Слаба активност на балотажа за кмет в Калояново
Ще остане ли Курц канцлер в сянка?
Ще остане ли Курц канцлер в сянка?