НОВИНИ

Родителите на загиналите при пожара във Варна деца са задържани за 72 часа

bnt avatar logo
от БНТ
20:08, 10.10.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Трагедия във Варна. Две деца на 1 и 4 години загинаха при пожар снощи. Родителите са задържани и привлечени към наказателна отговорност, разследва се версия за умишлен палеж.

От полицията съобщиха, че на този етап не може да се говори за умишлено убийство. Родителите на двете деца са познати на полицията. Те са задържани за 72 часа, но от прокуратурата ще поискат постоянен арест.

Пожарът избухва около 22.00 ч. снощи в апартамент на първия етаж, пламъците обхващат още два етажа. По това време в жилището са били двете деца и майката. Според разследващите, бащата е бил навън, прибрал се е и е извел майката. Опитали са се да изведат и децата, но безуспешно.

Все още не е ясна причината за пожара. Смята се, че е в резултат на човешка дейност. Експлозията, която са чули съседите е от малка газова бутилка, но тя е гръмнала вследствие на пожара.

Към настоящия момент е приключила аутопсията на едногодишното дете, като е установено по категоричен начин, че смъртта е настъпила след вдишване на дим, вследствие на горенето, обясни Красимир Конов, Окръжен прокурор на Варна.

Не са ясни причините за смъртта на второто дете. Разследващите коментираха, че майката непрекъснато променяла версията си за случилото се.

Родителите имат предишни криминални прояви, по неофициална информация, свързани с дрога и кражби. Не са осъждани.

Познати са на полицията, не може да се каже, че има пряко отношение спрямо случая, но ще се изследва тяхното психическо здраве и поведението им, каза старши комисар Атанас Михов, директор на Областната дирекция на МВР-Варна.

Съседи разказват, че семейството е живеело под наем от около година в апартамента. Често парите не са им стигали, въпреки че мъжът е работел. От около седмица електроподаването в жилището било е спряно, заради неплатени сметки.

При пожара е била обгазена 77-годишна жена, която живее на друг етаж. Тя е настанена в болница и по-късно е получила инфаркт. Евакуирани са 33 души.

Екип на БНТ-Варна

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националното преброяване приключи. Какви са резултатите?
Националното преброяване приключи. Какви са резултатите?
Слаба активност на балотажа за кмет в Калояново
Слаба активност на балотажа за кмет в Калояново