НОВИНИ

Каква е причината за измрелите пчели в Плевен и Добрич?

каква причината измрелите пчели плевен добрич
bnt avatar logo
от БНТ
23:00, 20.05.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Измирането на пчелите в плевенското село Петокладенци не се дължи на отравяне с препарат за растителна защита - това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните, позовавайки се на лабораторно изследване.

При пробата, взета от умрели пчели, е установено наличие на активни вещества, които се съдържат в препарати за третиране срещу мухи, комари и пълзящи насекоми. Пчеларите от Петокладенци обаче, категорично не са съгласни с този извод.

В пробата е открита комбинация от активни вещества, каквато няма в регистрираните продукти за растителна защита, но е налична в препарати срещу комари и пълзящи насекоми, които се употребяват и в бита, твърдят от Агенцията за безопасност на храните. Освен проба от пчелите е взета и друга - от плевелна растителност в новозасят слънчоглед. Резултатите все още не са излезли. В Петокладенци обаче не вярват, че пчелите им са умрели по тази причина.

Марио Дончев - кметски наместник на с. Петокладенци: Твърдо заявавам, че такова третиране не е имало. Винаги, когато предстоят такива третирания, те са само в населеното място.

Пчелините са разположени извън селото, казват стопаните и напомнят, че при миналогодишната самолетна обработка срещу комари по цялото дунавско крайбрежие не е имало проблеми. В нивите те открили и загинали вредители.

Христо Христов - пчелар: Да се направи проба на умрелите хоботници, които ние виждаме в блоковете, които са засеяни. Може препаратът, с който са отровени хоботниците, пчелите ни, да се употребява и за третиране срещу комари.

Трудности създават и сроковете, обявявани от земеделските производители за пръсканията.

Зоя Михайлова - пчелар: Не можем да спасим пчелите, като ги затваряме. Пчелите, в горещо време, при 25-30 градуса температура, не могат да стоят затворени повече от три часа.

Масов мор по пчелите от използване на забранени препарати за растителна защита, пестициди и инсектициди се наблюдава в цялата страна, казаха пчелари от района на Тервел.

Ясен Янев - председател на сдружение "Български свободни пчелари": Няма никакъв контрол на тия химични препарати - дали са разрешени, дали не са разрешени, пръска се през цялото денонощие. Това нещо вече не може да продължава.

Утре в Плевен пчеларите от региона излизат на мълчаливо бдение под мотото "Да спрем геноцида над пчелите".

Автор: Ирена Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рязко захлаждане днес
Рязко захлаждане днес
Пуснаха кадри на последния тасманийски вълк
Пуснаха кадри на последния тасманийски вълк