НОВИНИ

Каква е процедурата по избор на нов патриарх?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:28, 14.03.2024
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

Кой ще бъде новият патриарх? Изборът може да започне 40 дни след смъртта на патриарх Неофит. На критериите отговарят 9 от всички 13 митрополити, които са в намален състав заради кончината на сливенския митрополит.

Епархийски митрополит, управлявал епархия поне 5 години, не по-млад от 50 годишна възраст, отличаващ се с правилни мисли върху църковната вяра и спазване на църковния ред. На тези изисквания трябва да отговаря бъдещият патриарх.

Древни църковни правила са в основата на избора. Те трябва да гарантират спокойствие и легитимност на този избор. Една от първите стъпки е избирането на наместник-председател, който да отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца.

"Следващата седмица, вероятно вторник или сряда, Светият синод трябва да се събере, за да се избере наместник-председател на Светия синод, който съвместно със Светия синод да организира избора за новия патриарх", каза митрополит Киприан.

Светият синод ще трябва да определи датата за свикване на Патриаршеския избирателен църковен събор. Седем дни преди заседанието с тайно гласоподаване се избират трима кандидати за патриаршеския престол.
Архив

"Трябва да се свика патриаршески избирателен събор, което е също преглед на делегатите от всяка една от епархиите - свещеници, монаси и миряни", обясни доц. д-р Костадин Нушев, богослов и преподавател в Богословския университет на СУ "Св. Климент Охридски".

Кандидатът, получил на Патриаршеския събор най-малко 2/3 от гласовете, се обявява за български патриарх и софийски митрополит. Ако никой от кандидатите не получи мнозинство, изборът се повтаря, като в него участват двамата с най-много гласове. На критериите за патриарх отговарят 9 митрополити.

Това са митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, великотърновският митрополит Григорий, плевенският митрополит Игнатий, ловчанският митрополит Гавриил, пловдивският митрополит Николай, варненският и великопреславски митрополит Йоан, русенският митрополит Наум, врачанският митрополит Григорий и видинският митрополит Даниил.

"Всеки един митрополит има своите качества, има своята харизма. Един анекдот за избора на папа - който влиза в Конклава като папа обикновено си излиза като кардинал. Т.е., не може да се каже предварително, защото това не е политика. Има много специфични и духовни аспекти", каза доц. д-р Костадин Нушев.

Очакванията на висшия клир са изборът на духовен стожер да премине спокойно и благоразумно, далеч от разделението и противоречията.

"Процедурата ще премине според установените правила, естествено всички ние ще благоразсъдим, за да изберем достоен негов наследник и ще се радваме наистина на мир и любов помежду ни", коментира митрополит Антоний.

"Нормално е в земната, войнстваща църква да има разномислие, да има и противоречия, разногласия, но в крайна сметка, където са събрани двама или трима, казва Христос, в мое име, там съм и аз посред тях. Светият Дух ръководи Светата църква чрез принципа на съборността, на мнозинството в Светия синод", обясни митрополит Николай.

"Може да е оставало впечатление в обществото, че има някакво разделение. Разделение нямаме в синода, това, че има някой някакво различно мнение, не значи разделение. Духът, който цари между членовете на Светия синод е духът на любовта", подчерта митрополит Яков.

Предстои да стане ясно и кой от двата избора на патриарх и на сливенски митрополит ще се състои първо. Мненията на богослови са, че първо трябва да бъде избран водач на Българската православна църква. В началото на седмицата беше решено да се касира изборът за сливенски митрополит.

Според богослови, изборът на нов патриарх е възможно да бъде съпътстван от сътресения, които вероятно ще останат скрити за миряните. Но все пак надеждата е в мир и разбирателство да бъде избран достоен духовен стожер.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви са четвъртфиналистки на турнир по бадминтон в Орлеан
Сестри Стоеви са четвъртфиналистки на турнир по бадминтон в Орлеан
Точкова бездна
Точкова бездна