НОВИНИ

България скърби за патриарх Неофит

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:10, 14.03.2024
Чете се за: 05:00 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Точно в полунощ Св. синод на Българската православна църква обяви кончината на Негово светейшество.

Утре на 15.03 от 9.00 ч. тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат пренесени и изложени за поклонение в "Св. Александър Невски". В събота, 16 март, от 9.30 ч. ще бъде отслужена заупокойна молитва, а след това и опело. Опелото ще възглави Вселенският патриарх Вартоломей. Тялото на патриарха ще бъде погребано в предверието на катедрала "Св. Неделя" до гроба на Екзарх Йосиф.

Варненският митрополит Йоан води днес траурното заседание, като старши член на намаления състав на Светия синод. Той става временно за една седмица наместник-председател, докато бъде избран титуляр.

"След продължително боледуване във ВМА-София в 22 часа и 22 минути в следствие на многоорганна недостатъчност се представи в Господа Негово Светейшество българския патриарх и софийски митрополит Неофит", каза мелнишкият епископ Герасим.

От края на ноември патриарх Неофит беше на лечение във ВМА заради тежко белодробно заболяване. Във вчерашния ден състоянието на Негово светейшество рязко се влошило. Въпреки усилията на лекарите, във вечерните часове, патриархът е развил дихателна, сърдечна и бъбречна недостатъчност.

"Изразяваме благодарност към ръководството на ВМА-София в лицето на ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, проф. д-р Николай Петров, началник на катедра "Анестезиология и интензивно лечение", на лекарите, медицинския персонал в Интензивното отделение за старанието и грижите, които положиха за Светейшия Български патриарх", обясни мелнишкият епископ Герасим.

Кончината на патриарх Неофит дойде само ден, след като Светия синод проведе свое заседание във връзка с избора на сливенски митрополит и завари част от най-висшия клир в столицата.

"Беше човек на смирението, на скромността на търпението, такъв - какъвто трябва да бъде един истински архипостир. Голяма е загубата за Българската Православна църква. Това е третият по ред български патриарх от възстановяването на Българската патриаршия", уточни митрополит Антоний, западно- и средноевропейски митрополит.

"Беше наш учител и лично мой учител не само по книга, но и учител във вярата, учител в добродетелите, пример за всички човеци", коментира доростолският митрополит Яков.

"Мъката в сърцата ни е голяма. Загубата за Светата ни църква и българския народ е огромна. Но остава надеждата, че пътят на своя земен живот, достойно извървя. Вярата на нашия народ опази. И сега го очаква Венеца на вечния живот", сподели пловдивският митрополит Николай.

Траурни камбани посрещнаха тленните останки на Негово Светейшество в църквата "Света Марина" в двора на Софийската митрополия, където духовниците от Светия синод се поклониха пред патриарха и отслужиха Заупокойна молитва.

На извънредно заседание Светият синод реши варненският и великопреславски митрополит Йоан до следващата седмица да бъде наместник-председател на Синода.

"На 15 март, тази година, в 9.00 часа, тленните останки на блаженопочиналия български патриарх и софийски митрополит Неофит да бъдат изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". На 16 март, тази година, в 9.30 часа да бъде отслужена Заупокойна Света литургия, а Опелото на блажено починалия предстоятел на БПЦ-БП ще започне след края на Светата Зоупокойна литургия", каза старозагорският митрополит Киприан.

След опелото с литийно шествие тленните останки на Негово Светейшество ще бъда отнесени в Митрополитската катедрала "Св. Неделя". Там патриарх Неофит ще бъде погребан - такова е било неговото желание.

Вижте още в прякото включване на Елиана Димитрова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петък и събота са Дни на национален траур в памет на патриарх Неофит
Петък и събота са Дни на национален траур в памет на патриарх Неофит
Николай Денков: Патриарх Неофит беше истински духовен водач на българите
Николай Денков: Патриарх Неофит беше истински духовен водач на българите