НОВИНИ

Каква е равносметката на КТ "Подкрепа" и Стопанската камара за икономическите мерки

bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 29.12.2020
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Каква беше 2020 година в социално-икономическата сфера - равносметка направиха Мария Минчева от Българска стопанска камара и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" - гости в Сутрешния блок "Денят започва" по БНТ.

Те съобщиха, че днес Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда продължението на мерките за подпомагане на бизнеса.

Според Ваня Григорова мерките, които предлага правителството, не са достатъчно ясни и не дават възможност да се възползват от тях всички, които ще затворят бизнеса си след края на тази година.

"Разглеждайки бизнеса и работниците, смятам, че парите, които бяха дадени, не бяха достатъчно. Да, има бизнеси, които не бива да получават такива средства - видяхме примерите още в началото на извънредното положение. За да постигнем целта си, трябваше да затворим всичко", заяви Ваня Григорова.

Според нея ваксинацията не е финалното решение на кризисната ситуация. Очертава се дълга агония, която можеше да се избегне, "ако ние, като народ и правителство, бяхме решили, че човешкият живот е на първо място, за да има и икономиката след това", заключи тя.

Мария Минчева отбеляза, че никой не е бил готов за ограничителните мерки в началото на кризата, които затвориха икономиката. Според нея работодателите са се надявали мерките да бъдат обединени, за да може да се избегне кандидатстване по всяка по отделно, което усложнява работата с тях.

"Никой не беше подготвен да реагира адекватно на подобна криза. Икономическите мерки тръгнаха със забавяне и чудене за техния дизайн, което продължи дълго. Социалният диалог беше затруднен. Ние направихме множество предложения как да се ускори този процес. Минахме през "детските болести" през лятото, за да имаме сега добра мярка, която стартира миналия понеделник - за ликвидна подкрепа за затворените в момента бизнеси. Идеята е средствата да достигнат до тях в периода, в който те са затворени, за да могат да посрещнат текущите разходи", обобщи Минчева.

Какво още коментираха гостите в студиото, вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър пред БНТ: В началото на януари очакваме нова доставка на ваксини
Здравният министър пред БНТ: В началото на януари очакваме нова доставка на ваксини
Опасни ли са геловете за избелване на зъби, предлагани онлайн
Опасни ли са геловете за избелване на зъби, предлагани онлайн