НОВИНИ

Опасни ли са геловете за избелване на зъби, предлагани онлайн

bnt avatar logo
от БНТ
08:06, 29.12.2020
Чете се за: 04:15 мин.
Още
Слушай новината

Сайтове в интернет предлагат продукти за избелване на зъби в домашни условия. Дали обаче онлайн продажбата на такива продукти е регламентирана и безопасни ли са те за потребителите – БНТ потърси отговори от специалистите.

Избелването на зъби спада към козметичните, а не към лечебните процедури. Процедурата не е вредна, стига да се прилага на подходящи пациенти с подходящ препарат.

"Не е редно пациентите сами да закупуват гелове за избелване. Защото геловете, които използваме, както в кабинета за офис избелване, така и в системите за домашно избелване, те съдържат най-общо пероксиди, това са едни съединения, които в различен процент се съдържат в самите гелове и в зависимост от предназначението могат да бъдат по-нисък или по-висок процент", обяснява д-р Илиана Тренчева, стоматолог.

В повечето случаи от такива сайтове не получаваме сертификат за продукта, нямаме гаранция от фирмата производител и дори не знаем дали това са истинските инструкции за употреба. При употреба на гел с по-висок процент, предназначен за използване само в кабинет, може да се получи изгаряне на венеца.

"Аз, доколкото съм запозната, това е абсолютно незаконно поради няколко причини, първо избелващите гелове са медицински изделия, тоест те трябва да бъдат продавани, внасяни и съответно доставяни до нас само от лицензирани фирми, които подлежат на контрол и санкция от съответните органи", казва д-р Тренчева.

"В живота си много често съм срещал сайтове, които некоректно се възползват от възможността да направят търговски удар. Купувайки си го като стандартен потребител, неизкушен от денталната медицина, вие 100% вярвате на указанията, които са дадени там", обяснява д-р Иван Минчев, стоматолог, дистрибутор на стоматологични продукти.

За Европа има ограничение на процента, който може стоматолозите да използват върху пациентите.

"Еквивалентът водороден прекис в такива гелове може да бъде само до 6%", казва д-р Иван Минчев, стоматолог. В тази деликатна материя Европейската комисия по лекарствата 2011 г. още, преди 9 години, излезе със становище. Нищо друго от по-голяма концентрация, без значение кой вид е, не може да се продава на територията на Европейския съюз", допълва стоматологът.

При офис избелването стоматолозите използват по-висок процент гелове, а при домашното по-нисък, защото ефектът се постига за няколко седмици.

"Мога да ви покажа как изглежда системата за домашно избелване, защото тя отново се прави в кабинета. Когато дойде пациент ние първо снемаме така да се каже неговия цвят, това става със специална разцветка на цветовете на зъбите, като преди това правим фото снимки на съзъбието на пациента, заедно с неговия цвят. След като снемем цвета на пациента, ние снемаме неговия орален статус. Много е важно да нямаме активни кариозни лезии, тоест пациент, който иска да избелва зъбите си трябва да е с абсолютно здрави зъби. Ако той има някакви пломби, коронки в устата си, нещо, което пациентите не знаят е, че те не могат да се избелят с избелващите гелове", казва д-р Тренчева.

Специалистите съветват пациентите преди да се доверят на различни сайтове винаги да потърсят препоръките на стоматолозите.

Автор: Софи Цветкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква е равносметката на КТ "Подкрепа" и Стопанската камара за икономическите мерки
Каква е равносметката на КТ "Подкрепа" и Стопанската камара за икономическите мерки
Сигнали за паднали клони и откъртени строителни огради заради силния вятър в София
Сигнали за паднали клони и откъртени строителни огради заради силния вятър в София