Каква е ситуацията в страната след проливните дъждове

от БНТ
14:32, 12.01.2021
Чете се за: 09:25 мин.
У нас
бедствено положение места страната заради проливните дъждове
Слушай новината

Валежите в страната намаляват, но последствията от тях продължават да предизвикват свлачища, наводнения и блокиране на пътища. Над сто населени места са без ток. Причината - 50 счупени електрически стълба.

Все още има проблеми с електрозахранването във Видинска и Софийска област

В препълнения язовир "Студена" водата не става за пиене, казаха от РЗИ.

Обилните дъждове в Смолянско не спират трети ден. Количествата на места достигнаха 80 литра на квадратен метър. Частично бедствено положение обявиха в Доспат и Мадан.

11 души пострадаха в Смолян, след като кално свлачище събори къща. Осемгодишно дете е настанено в болница с тежки наранявания. Останалите са пострадали леко.

Река в село Барутин преля и наводни две къщи и склад. За щастие няма пострадали. Активизираха се и свлачища в района на Доспат има свлачище на изхода за Гоце Делчев.

В Мадан падна подпорна стена и затисна един автомобил. Няма пострадали хора. Общо три улици са затворени. Махала в с. Вехтино е откъсната, мостът е залят с вода и през него не може да се преминава.

Заради повишените нива започна контролираното изпускане на язовир Цанков камък със 100 кубични метра в секунда.

Напрегната остава обстановката в Югозападна България.

В община Струмяни е обявено частично бедствено положение. Там е подкопана дига в река Струма.

Залети са земеделски площи в Струмяни, няма опасност за газопровода България - Гърция

Нивата на реките Струма и Места остават високи. Заради ерозиралата дига са залети земеделски площи. Водата стигна близо до ведомствен газопровод, който захранва оранжериите около селото. За момента няма опасност за газопровода.

Река Места отнесе пътя между град Хаджидимово и село Блатска

Движението в района е спряно. Пътното платно е пропаднало поради подкопаване от водите на реката. Обходният маршрут е от село Блатска през селата Хвостяне и Дъбница до Гоце Делчев.

Реката е заляла много обработваеми площи между Елешница и Добринище, има и наводнени вили, в които не живеят постоянно хора.

Река Златарица, която минава през Елешница, е наводнила приземни етажи на няколко къщи. Бедстващи хора към момента няма.

Второкласният път към Гърция остана затворен в продължение на часове заради свлачище между Банско и Гоце Делчев в района на село Господинци. Движението беше пуснато около 17:30 ч.

Частично бедствено положение в град Батановци и пернишките села Ярджиловци и Черна гора. 25 души са евакуирани

Улиците, мазетата и дворовете на хората са залети с вода. Евакуираните хора са настанени при семейства и приятели. Вече започна изпомпването на водата с помпи и два пожарни автомобила. Хората издигат диги пред къщите си с чували от пясък.

Според кмета на Батановци причина за "поредното наводнение" е фактът, че канализацията на Перник се зауства в река Струма и при всяко повишаване на нивото на реката, се стига до такива наводнения, за които той е сигнализира многократно отговорните институции. Той посочи, че преди 11 дни е настоял да се изпуска периодично язовир "Студена", но никой не го е послушал. Изпускането започнало преди 2-3 дни и е допринесло за наводнението.

Кметът на Перник заяви, че още миналата седмица е настоял да започне постепенното изпускане на "Студена" и смята, че от МОСВ са се забавили с изпускането.

Улиците и къщите в софийското Петърч продължват да са под вода

Вчера река Сливнишка излезе от коритото си и заля част от къщите в селото. През нощта река Блато също излезе от коритото си и заля другата част от къщите и улиците в селото. Нивото на водата продължава да се покачва. За щастие няма информация за пострадали хора. Жителите на селото смятат, че може би изпускането на трите язовира в община Костинброд е причинило повишаването на нивото на двете реки.

Около София най-сериозна е ситуацията в село Мировяне. Нивата на река Блато са се покачили, обмисля се дори евакуация на засегнатите къщи. Дъждовете превърнаха в реки улиците в Мировяне.

Тежка е обстановката и в община Своге заради свлачища и липса на ток. Повишеното ниво на река Искър застраши пътя към София до село Гара Бов, където има опасност от срутване заради свличания на земна маса.

Тежка е обстановката и в Бургаско. Затворен е пътят Бургас-Созопол

За региона е обявен оранжев код за опасно време. Стигна се до затваряне на пътища и евакуация на хора. Река Маринка заля дворовете във вилното селище Черниците край Бургас. До момента общо 22-ма души са евакуирани от ниската част на вилната зона. Ако нивото на реката се повиши има готовност да бъдат изведени и останалите собственици на имоти.

Следят се нивата на реките в цяла Бургаска област и най-вече на Ропотамо и Велека, които са сред най-рисковите. При детелината на Созопол към село Равадиново заради многото вода е преляла реката и там пътят е затворен. Към момента няма бедстващи хора в региона. Няма и сигнали за населени места без електрозахранване.

Частично бедствено положение в землището на с. Равадиново край Созопол

Обилните валежи са довели до увеличен приток на язовирите „Факуда“ и „Синята вода“.

Основните входно-изходни артерии на с. Равадиново (Златна рибка-Равадиново и пътя през местността Куку баир) са затворени. Движението се пренасочва по обходните маршрути Равадиново-Веселие-Росен-Отманли и Равадиново-Веселие-Ясна поляна-Приморско.

Пороят затвори пътища в Ивайловградско

В района на с. Гугутка от коритото си е излязла река Бяла. Затворен е пътят за с. Меден бук, тъй като е залят участък на моста преди селото. Не се преминава и по пътя за с. Ботурче.

В с. Мандрица от придошла от дерето вода, е наводнен първият етаж на училището, което е необитаемо. В останалите населени места от община Ивайловград ситуацията е спокойна и няма опасност за населението.

Временно е затворен пътят за село Динево. Целта е превенция, няма бедстващи хора в селото.

Заради обилните валежи е влошено качеството на питейните води.

Динамична остава обстановката на територията на Пловдивска област, където
продължават валежите. Налице е завишаване на нивата в реките, но към настоящия момент няма опасност за населението. Стриктно се следи състоянието на язовирите.

Временно бе преустановено движението в района на „Скобелева майка“ в Пловдив заради наводнен участък от пътя. Съвместно с общината е създадена организация за отводняване на дъждоприемните шахти в участъка.

В областта към момента няма опасност от преливане или скъсване на диги.

Временно е затворен за движение пътят Катуница-Крумово край Пловдив, след като в следобедните часове придошлите води на река Чая излязоха от коритото и заляха пътното платно точно под жп надлеза.

Проходът на Републиката вече е отворен за всички автомобили, през проходът "Хаинбоаз" могат да минават само автомобили до 12 тона.

Обилен е снеговалежът на прохода "Шипка", но той е проходим при зимни условия.

Всичко за тежката обстановка на места в страната четете ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Трогателен момент: Дъщерите на Ален Делон и Роми Шнайдер се срещнаха за първи път
Трогателен момент: Дъщерите на Ален Делон и Роми Шнайдер се срещнаха за първи път
Очаква се ваксината на "Астра Зенека" да бъде одобрена на 29 януари
Очаква се ваксината на "Астра Зенека" да бъде одобрена на 29 януари