Какви са основните акценти в конституционната реформа на "Правосъдие за всеки"

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:56, 29.07.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Конституционна реформа, която да направи по-ефективна работата на прокуратурата и да намали политическото влияние във Висшия съдебен съвет, предлагат от инициативата Правосъдие за всеки. Те са обявили за дискусия своите предложения, преди да ги внесат в президентството.

От "Правосъдие за всеки" предлагат да отпадне фигурата на главния прокурор, за да стане правораздаването по-ефективно. Вместо него да има шефове на Върховната касационна прокуратура и на Върховната административна прокуратура.

Велислав Величков, "Правосъдие за всеки":В последните 25-30 години няма нито една присъда основана на обвинение и доказан в съда обвинителен акт, който да е бил под контрола на главния прокурор срещу лица от най-висшите етажи на властта било то магистрати, депутати или бизнесмени.

Според адвокат Величков направените през 2015-а поправки в конституцията и законите, които касаят разделянето на ВСС, са се оказали недостатъчни.

Велислав Величков, "Правосъдие за всеки": Степента на безотговорност за взимане на решения в прокуратурата стана още по-силен

От инициативата смятат и че не е реално да се смята, че всеки прокурор би разследвал главния прокурор. Признават, че в действителност той не може да прекрати разследване срещу себе си, но неговите подчинени - могат.

Велислав Величков, "Правосъдие за всеки":Аз искам да видя този жив действащ прокурор, който ще разследва и обвини главния прокурор

Правосъдие за всеки настоява и да бъде намалена парламентарната квота във Висшия съдебен съвет.

Велислав Величков, "Правосъдие за всеки": Търсим реално, а не избирателно и не медийно правосъдие.

Друга идея на инициативата е да се събере Велико Народно събрание, което да отмени великото народно събрание, за да може реформите да се правят и през обикновен парламент.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Протестиращи блокираха Аспаруховия мост във Варна
Протестиращи блокираха Аспаруховия мост във Варна
Затвориха хранително предприятие в Павел баня заради COVID-19
Затвориха хранително предприятие в Павел баня заради COVID-19