НОВИНИ

Откриха къде точно е рисувана последната картина на Ван Гог

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:48, 29.07.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Разкрита е тайната на последната картина на Ван Гог, нарисувана два дни преди неговата смърт. Творбата "Корени" е вдъхновена от горичка в Овер-сюр-Оаз в околностите на Париж, съобщи научният директор на местния институт Ван Гог.

По време на карантината през април изследователят Валтер ван дер Веен разглеждал у дома стари пощенски картички в дигитален вид. На една от снимките от периода около 1900 г. забелязал пейзаж, който поразително напомнял на картината "Корени" на майстора. След няколко седмици експертът получил потвърждение за догадката си от музея "Ван Гог" в Амстердам.

Валтер ван дер Веен, изкуствовед:Разпознах последната картина на Ван Гог. Видях това ъгълче от творбата, която познавам много добре, защото винаги ме е очаровала.

Картината е ставала повод за всякакви теории, включително, че е дала началото на абстрактното изкуство, на "ар нуво", отбелязва ван дер Веен.

Точното място, изобразено в шедьовъра, вече е защитено от временна дървена конструкция и може да се превърне в място за поклонение. То е на 150 м от хотела, където художникът прекарва последните 70 дни от живота си, обзет от пристъп на лудост.

Вече е ясно, че холандският майстор е рисувал корените през целия ден на 27 юли 1890-та година, когато се прострелва в корема.

Вилем Ван Гог, пра-пра-племенник на художника: 99% сме сигурни какво е правил през последните три дни от живота си. Бил е тук да нарисува последната си картина. Винсент Ван Гог умира 30 часа след като се самонаранява.

Творбата "Корени"е негово завещание и прощално писмо, като горичката символизира борбата на живота с непрекъснатото изникване на нови издънки, посочва изследователят ван дер Веен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха хранително предприятие в Павел баня заради COVID-19
Затвориха хранително предприятие в Павел баня заради COVID-19
Издирват 17-годишно момиче, в неизвестност от 27 юли
Издирват 17-годишно момиче, в неизвестност от 27 юли