Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Нов закон в Германия забранява на кланиците да наемат българи чрез посредници

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:28, 29.07.2020 (обновена)
6372
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Нови правила на пазара на труда в Германия, които ще засегнат и българите.

Правителството в Берлин представи законопроект, който забранява на големите месопреработвателни фирми да наемат чрез посредници работна ръка в Източна Европа. Повод за предложението станаха зачестилите случаи, при които кланици и ферми, с работници предимно от България и Румъния, се превръщат в огнища на зараза с коронавирус.

От първи януари догодина германските месопреработвателни компании няма да могат да наемат чрез подизпълнители и посредници временна работна ръка в България, Румъния и други източноевропейски държави.

Министърът на труда Хубертус Хайл заяви, че експлоатацията в този бранш е срамна за Германия. Пандемията от коронавирус става повод за критики към мизерните условия, в които българите и другите източноевропейци живеят.

Хубертус Хайл, министър на труда на Германия: Експлоатацията на хора в тази индустрия - хора от Румъния и България - е срамна и ние ще я прекратим! Няма да позволя аргументите на нито едно лоби да ме спрат. Очаквам сега да направят всичко възможно, за да запазят своя бизнес модел. Но това не може да продължава повече.

Повечето големи кланици в Германия работят с подизпълнители в Източна Европа, които им осигуряват евтина временна работна ръка. По този начин германските компании прехвърлят върху подизпълнителите отговорността за условията на труд и настаняване на работниците. Често те работят по 16 часа на ден, без почивка и получават минимално възнаграждение.

Пред последните седмици кланици и ферми в цяла Германия, в които работят българи и други източноевропейци, станаха основните огнища на COVID-19.

Ако законопроектът бъде одобрен от германския Бундестаг, от догодина големите месопреработватели компании в Германия ще трябва директно или чрез свои дъщерни фирми да наемат работната си ръка. Държавата ще контролира много строго и условията на живот, при които хората биват настанявани. Глобите за фирмите, които нарушават закона ще бъдат до 30 000 евро.

От месопреработвателната индустрия вече се заканиха да внесат жалба в Конституционния съд, ако законът влезе в сила. Според тях без работна ръка от България и Румъния цената на месото за крайните потребители в Германия ще се увеличи с между 10 и 20 процента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирват 17-годишно момиче, в неизвестност от 27 юли
Издирват 17-годишно момиче, в неизвестност от 27 юли
Шестима задържани при спецоперация срещу битовата престъпност в Пловдивско
Шестима задържани при спецоперация срещу битовата престъпност в Пловдивско